Grøn hverdagsmad

Det er i år endelig lykkedes mig at få dyrket nogle Squash Hokkaido.

Jeg tror jeg har skrevet om den før.
Jeg er meget fascineret af dén grøntsag.

Dels fordi den kan bruges på så mange forskellige måder til madlavning, dels på grund af dens utrolige holdbarhed.
Dén jeg brugte i dag havde ligget i mit køleskab siden September, og der var intet i vejen med den.
Den hverken tørrer ind eller mugner.

Måske er det een af de grøntsager, der kunne være rigtig gode, hvis vi skulle leve mere af lokale ressourcer, hhv. mere klimavenligt.
Det er i hvert fald ikke smag, vi behøver at undvære, selv om vi i højere grad spiser ting der avles herhjemme.

Min aftensmad i dag var helt ‘kødløs’, og bestod af kartoffel/hokkaido-mos med en lille smule pastinak.
Dertil en stuvning af porrer, gullerødder, pastinak, og en lille smule champignons.
Det både smager godt og mætter fint.

I forhold til vegetarmad og mad med lidt kød, mangler vi danske traditioner.
Derfor er det rigtig fint, at Noma og Ny Nordisk Mad begynder at tage idéen op.

Det er simpelt hen et køkken, vi må i gang med at udvikle.
Ud over det ressourcebesparende, gør det os også meget mindre sårbare, i krisetider, hvis vi lærer os at lave mad på dén måde, der ikke bare er ‘overlevelsesmad’, men også er spændende.

Jeg ser til “Kriminalkommisær Foyle” om England under anden verdenskrig.
Déngang var mangelen på især kød virkelig et stort afsavn.
Med et bredt udvalg af grøntsager, og et kreativt køkken, behøvede det ikke være nær så slemt.
En lille smule kyllingekød i dén ret, jeg nævner ovenfor, og den ville være ‘spiselig’ for langt de fleste …
Osse kød-elskere …

Vi må lade kreativiteten råde – og gerne nu, hvor vi har overskuddet til det …

I øvrigt har jeg hørt, at der i éen eller anden klima-orienteret kogebog skulle være en liste over alle grøntsager der dyrkes i Danmark.
Men jeg kan ikke lige finde ud af, hvilken bog det er …
Jeg vender tilbage, hvis jeg finder den …

1 kommentar

Trackback

Kommentar(er)

  1. Rebekka, 5/1-2011 kl. 19.52

    Hej, er lige faldet over denne blog – meget interessant tema! Jeg tror du tænker på Lise Hastrups bog, den kan hentes på denne adresse og indeholder bla en oversigt over årstidens grøntsager: http://www.klimabevaegelsen.dk/doc/tema/klimamad/grundprincipper.pdf

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: