Genbrugssamfund
Skrevet af Leif, 28/12-2010 kl. 13.47 | arbejdsliv, forbrug, genbrug, have, Hus og Hjem, husholdning, mad, Reparation, økonomi | 2 kommentarer
En bog om Husholdning på Landet fra 1940 sætter vores nuværende køb-og – smid væk i et dyster relief.
Hjemmeproduktion i landbruget var udbredt i husholdninger fra 1500 til 1940′erne.
Der var et meget tæt forhold mellem husholdning, økonomi, arbejde/bedrift
Husmoren skulle kunne udnytte de produkter hun fik fra bedriften, selv kunne producere visse andre og kunne købe rigtigt ind. Sætte tæring efter næring både til dagligdag og fest. Selvproducerede varer bevirkede man undgik mellemhandler og kunne føre en landbrugshusholdning langt billigere end hvis alle varer skulle købes.
Fordelen var dog ikke kun af økonomisk art: vigtig mulighed for sund kost. Til husholdningen producerede de mælk, flæsk, kød, fjerkræ og æg, korn, kartofler, havesager og frugt.
Maden var bestemt efter årstider/sæson. Kapitler om køkkenets indretning, syltning / kogning/slagtning. Vedligeholdelse af arbejdsredskaber, tøj og sko viser en sund omhu for at passe på sine sager. Ikke købe for megen ind hos købmanden osv.
Masseindustri, lønarbejde/ urbanisering har ændret samfundet kolosalt. Materiel velstand op igennem 60′erne bevirkede, at mange af de gamle færdigheder og dyder er forsvundne. Blev mindre selvhjulpne, afhængig af
at købe forbrugsting og serviceydelser. Køb-og-smid-væk- mentalitet.
Cirklen assisteres af alt tilstedeværende reklamer: spis mig- køb mig osv.
Vi kan ikke gå tilbage til fortidens half naturalieøkonomi. Dog kan vi lære meget af den gamle bondefilosofi: agtelse for tingene og naturen.
Købe mindre, købe gode kvalitetsvarer, som er holdbare. Genbruge madrester, stoppe sokker, reperation og vedligeholdelse af vores ting.
Carl, 2/1-2011 kl. 16.54
Ja, jeg er jo vokset op i et ‘hjørne’ af dén kultur …
Også een af grundene til jeg interesserer mig for simple living …
Vores selvforsyning var ganske vist begrænset … kartofler, høns, æg og bær samt en lille smule grøntsager – men man forstod mulighederne og så sammenhængene ..
På flere gårde, producerede man endnu déngang (i tresserne) stort set alt til eget forbrug, det alsidige familiebrug var suppleret med frugttræer og velforsynede køkkenhaver …
Men af een eller anden grund var det ikke rentabelt, selv om de der forsøger sig med lignende produktionsformer i dag, næppe er dårligere stillet end industrilandmanden, der som regel osse har et job ved siden af for at få det til at løbe rundt …
Henning, 3/1-2011 kl. 16.38
Jeg voksede selv op et sted med høns, ænder, duer, grise. heste og får. Min Morfar der var gartner lavede haven med blomster og grøntsager. Lokkum i gården endte ved grøntsagerne. Madrester endte ved dyrene. Vi savede brænde med en håndsav som vi selv filede tænderne på. I dag har jeg det sådan at jeg selv foretrækker gammeldags værktøj frem for El ting. Men i dag findes
der så mange tekniske mulighede at sådant et liv ville
være 100 gange lettere at prakticere.
Jeg snakker med folk over hele jorden der søger mod et naturligere liv. Tørring af urter. frugt og planter er meget oppe i tiden. Jeg er begyndt at lave sæbe fra animalsk fedt og fra aske det virker ok.
Jeg er også begyndt at hade når jeg skal på arbejde.