Om behovet for et ændret natursyn
Skrevet af Leif, 26/1-2011 kl. 10.33 | arbejdsliv, bøger, forbrug, hverdag, infrastruktur, Kultur, miljø, Natur, politik, samfund, Sjæl og Ånd, tanker, Økologi, økonomi | Skriv den første kommentar
Det at købe, eje/ forbruge tvinger kloden i knæ, mener teologer, som vil have agtelse og mådehold tilbage i samfundet i en artikel i Kristeligt Dagblad.
Charterrejser, lønforhøjelser og i det hele taget økonomisk vækst er efterhånden den eneste værdi, der tæller i den vestlige verden. Det mener blandt andre dr.theol. Ole Jensen, som netop er udkommet med bogen “På kant med klodens klima. Om behovet for et ændret natursyn”. I hans optik har de rige lande i dag udviklet så forrykte vækst- og forbrugsvaner, at klimaet truer med at kollapse.
“En flyrejse til Thailand og retur siges at udlede lige så meget CO2 som et helt parcelhus på et år. Og hvor lødige er egentlig disse rejser? Branket hud og billig sprut befinder sig på et noget andet kvalitetsniveau end tigerens overlevelsesmuligheder som art og klimaflygtningenes katastrofale livssituation,” fastslår Ole Jensen.
Ole Jensen har siden 1970′erne beskæftiget sig med økologi og teologi bl.a. med bogen ” I vækstens vold – økologi og religion”, i utallige essays og artikler ud fra K.E. Løgstrups tanker om ophav og omgivelse debateret om vækst, natur, teknologi, mennesket og samfund. I bogen fremlægges et flerdimensionalt natursyn. Naturen er ikke kun et middel for mennesket og en mullig partner. Den ses også som kilden til et opstemt sind og glæde og værende grusom i tilintetgørelse og katastrofer. Det er dimensioner, som ofte glemmes i både fremherskende og alternative naturopfattelser.
“ Vi er ved at lulle os selv i søvn med vækstretorikken, som er blevet en værdi i sig selv. Det gør os grådige, og vi glemmer diskussionen om, hvad et lykkeligt liv er,” mener en teolog fra initativet ” Grøn Kirke” .
Spørgsmålet er, om det er muligt at indrette et samfund, der ikke er baseret på økonomisk vækst. Dertil er det op til borgerne, forbrugerne, vælgerne at signalisere med sit personlige liv ud til de politiske centrale organer.
Signaler fra neden, der fordrer et paradigmeskift, et opgør med de hidtidige værdier om marked og forbrug = lykke. En ensidig katylasator for det gode liv, som må ændres radikalt, hvis vi skal have muligheder for at indrette en samfundsmodel, som tilgodeser naturen, som en cyklus for alt liv.
Klimakrisen er et existentielt spørgsmål. Vi må opmuntre hinanden til dialog om at sammenkoble store spørgsmål om de globale overlevelsesperspektiver og det enkelte menneskes hverdagsliv og funderinger om mening, magt, håb og livskvalitet/ samhørighed. Grundlæggende vurderinger, hvor focus er det gode samfund/ inspirationer om det gode liv. Alt ud fra et håb om en mere retfærdig verden med omsorg for de mest udsatte og naturen.
Skriv din kommentar: