Opgør med vækstlogikken

Vores vestlige samfund er blindt, slingrende mod en uholdbar social, økonomisk og miljømæssige fremtid . Økonomiske kalkyler, vækstscenarier med slagord, som” gang i hjulene” dominerer til stadighed svarene på verdensøkonomiens deroute. Mantraet bliver sågar benyttet med slagord om “grøn vækst.”  Er som om økonomer og politikere , ja vi  alle tror,  der er 2 jordkugler. At input og output-modellen stadig er valid. At  grøn teknologi i sidste instans via et superfix  kan redde vores komfortable, men  uholdbare forbrugerlivsstil.

Deprimerende  er også  de meldinger blå og rød blok fremkommer med her før valgkampen.  Klimapolitiske visioner præger just ikke de bank-bolig og vækstpakker som fremføres i de offentlige medier. Begge blokke kører på samme hammel: økonomisk vækst, opstart af det private forbrug, flere  arbejdspladser. Det virker som et mareridt, at både økonomer og politikere kører i samme forbrugsideologi . En skrue uden ende, som ikke tilfredsstillende giver en løsning  på  problemstillinger, som at kløften mellem rig og fattig-social uretfærdighed vokser, fødevarekriser, som bevirker millioner af mennesker lever på sultens rand. Hastige ændringer, af  klimaet, miljø-ødelæggelser, som på længere  sigt ender med vi når et tipping point.

Det politiske mod mangler overalt i de rigeste lande. Kommercielle interesser og politisk strategi  sættes mere i højsædet . Det så vi på det mislykkede COP15, og de efterfølgende topmøder,  Ingen stater vil binde sig på forpligtende klima- målsætninger. Opråb fra ø-samfund i Stillehavet om den vestlige verden må ændre sin CO2 forurening ellers stiger havet  drastisk og oversvømmer deres ø- samfund bagateliseres.

Der er behov for, at vi gør op med den skade vores ødsle  livstil  påfører  mennesker i hele verden. Samt vi  tænker    mere konkret om  vores egne børnebørns fremtid. At vi uden fordomme støtter modvækst/vækstkritiske initativer både på græsrodsniveau fx via  NOAH og evt. Enhedslistens klimaplaner og  opgør med vækstlogikken.

At vi i vort dagligliv mere og mere  prioriterer en enkel og  nøjsom  livsstil hos os selv og i fælleskab med andre.

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Helle, 25/8-2011 kl. 8.06

  Jeg savner og fokus og debat på miljø og klima…….verdenen vender det blinde øje til – det er helt vanvittigt.
  Mvh Helle

 2. Henning, 29/8-2011 kl. 14.52

  En vestlige verden vækst politik går ud på at vi skal produktsere og forbruge hurtigere lige nu er makedet mættet med billige produkter for en periode på måske 5 år. Men om 5 år kommer der lid gang i sagerne og så vil alle ansætte folk og der vil gå 5 år og så har vi en ny krise. Hele hemmligheden er at arbejdstiden er for lang og for mange mennesker har arbejde for meget med maskiner der kan lave det samme som 10 mand kunne for 10 år siden. Den værste kapitalistiske krise bliver når robotterne kan lave alt arbejde. fordi så er der ingen ud over fabriksejeren der har råd til at købe produkter. Da vi andre ikke har arbejde.

  med mindre man tænker nye tanker.
  at folk kan faktisk godt undværre arbejde da vi kan lave smarte ting i vores fristid ;-)
  Hobby samfundet bliver mere socialt en industi
  samfundet.

  Mange mener at det vi har brug for er arbejde
  man har i generationer forsøgt at nedbringe
  arbejdstiden med smarte maskiner og dårlig smid dem væk produkter. Det man skal gøre er at sætte arbejdstiden ned og kræve 10 år garanti på alle produkte så som biler og vaskemaskiner bliver bedre. Hvis de flest bliver selvforsyninde med energi fra sol og vind og vil bor i lavenergihuse. elle + energi huse. Så er det en katastrofe for industrien. Hvis man ikke tænker sig om.

  Det vi oplever på nu er en krise der gør at der bliver stor afstand mellem humansiter og facister. Fremtiden er nærmest to samfund der er vokset ind i hinanden. To typer af mennesker

 3. Tommy, 29/8-2011 kl. 16.59

  Jeg er helt enig med både indlæg og kommentarer. Jeg tror heldigvis det bliver svært at få gang i den vækst, som vore politikere ønsker sig. Folk er mætte. Vi har allerede købt de forbrugsgoder vi ønskede os. Der er simpelthen ikke noget fornuftigt at købe for alle de penge vi tjener, og rejse kan man jo kun fem uger om året. Lad os dog gå ned i løn og arbejdstid i stedet.

 4. Anne, 30/8-2011 kl. 10.37

  Hørt, Henning..
  …Og Tommy.. Hvad glæde har vi ved at slide os op for at tjene en masse.. ja jeg gider det ihvertfald ikke mere, jeg vil heller leve af mindre og så ha tid og overskud til oprigtig glæde.. Til at prøve at blive selvforsynen i haven og evt også som du skriver, Henning, fra sol og vind.. Af masser af arbejde og masser af penge bliver man ihvertfald ikke lykkelig, det vil jeg gerne skrive under på.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: