Simple living i marsken

Simresuppe, solnedgang og sort sol, var overskriften på et skønt tilbud til en gylden dag i marsken mellem Ribe og Tønder ved Søndernæsgård. www.soendernaesgaard.dk

Min søn og jeg kørte sydpå en fredag eftermiddag. Barnet brokkede sig det halve af vejen, for han var 2 gange tidligere blevet slæbt med til Sønderjylland for at se sort sol – uden held.

Han kunne ikke helt begribe konceptets indhold, så han blev positivt overrasket.

Vi ankom som de første og blev betaget af skønheden – Vadehavet på den ene side, marker med græssende køer og urtehave på den anden.

Og blev modtaget af Lea, der startede med at vise os rundt mellem sine spændende og flotte grøntsager.

Lilla grønkål, glaskål, kålrabi (det er vist det samme), lilla gulerødder, der var dybt orange inden i, rævehaler og en masse andre grøntsager kendte og ukendte der stod og strålede i aftensolen.

Der kom endnu et par fra Lyngby, der havde læst om Søndernæsgård i Børsen. Jeg havde hørt om arrangementet gennem Frøsamlerne. http://www.froesamlerne.dk/

Sammen høstede vi grøntsagerne på marken og tilberedte dem i Leas udekøkken.  Krydderurterne hentede vi på skrænten og blandede dem i dejen til vores pandebrød.

Gulerødderne spiste vi undervejs som snacks, vi måtte hente lidt flere for de smagte bare godt.

Vejret var i den grad med os, og da suppen og de pandestegte brød var færdige spiste vi ude, på en lille top Lea har lavet, med udsigt over marsken og lyden af de skræppende gæs som lydkulisse til vores aftensmad. Suppen blev krydderet med urtesalt og kveller; en urt der vokser i marsken og får et højt salt indhold ved at blev oversvømmet af Vadehavet med jævne mellemrum. Smager lidt af krydder chips, men sikkert noget sundere.

Desværre må Lea endnu ikke sælge kveller, da fødevaremyndighederne ikke har kunnet finde ud af at godkende den endnu, men spurgt hende hvorfor hun ikke bare sælger røde pølser, det ved de da hvad er.

Ja mærkeligt, at det naturlige har så svært ved at blive godkendt, mens det kunstige går lige igennem?

Er man til udendørs liv og enkle dejlige oplevelser så kan dette anbefales.

Min søn var glad, mæt og tilfreds da vi kørte hjem. Han synes det havde været sjovt også selv om vi heller ikke så sort sol denne gang.

 

God søndag fra Susie

PS. Glemte jeg at skrive at det naturligvis er økologiske grøntsager Lea hun dyrker?

 

4 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Leif Stani Leszczyński, 5/10-2011 kl. 12.16

  Dejlig livsnær beretning Sanselig og informativ.

 2. Henning, 5/10-2011 kl. 12.52

  Jeg var selv meget begejster som barn for at være med omkring haver og blomster. Den gang var det såre simpelt hvis vi ikke spiste vores gullerøder fik vi ingen kager.

 3. Henning, 18/10-2011 kl. 7.40

  - Ja mærkeligt, at det naturlige har så svært ved at blive godkendt, mens det kunstige går lige igennem? Er man til udendørs liv og enkle dejlige oplevelser – Jo der findes ikke så mange naturlige mennesker. Det ved især jeg da jeg reagere på den mindste form for kemi i omgivelserne. Jeg vil ikke sige at jeg ønkser at finde en naturlig pige kammerat. Jeg møder rigtig mange søde piger som er næsten naturlige nok Altså på nær lige deodrenten, kosmetikken, hår gele og andre kemiske substanser. Jeg er ved at være noget demoraliceret med hensyn til mennesker og det harmoniske og den naturlige balance mellem folk og naturen og folk og folk. Jeg vil meget ønske at den her hjemmeside var mere aktiv Men jeg syntes gennerelt at man bliver skuffet når man kikker rund på Internettet i det Alternative foreksempel LØS og Permakultur mm. Jeg er bange for at det unatulige har vundet kampen mod det gode. Hele verden ender i her.

 4. Henning, 3/11-2011 kl. 12.20

  Så det her projekt miniby på facebook
  jeg har en link så i kan klikke på den

  Projekt “Mini-Byer” skal danne små samfund af skæve boliger, hvor hjemløse får mulighed for at deltage i at bygge / samle husene, som de kommer til at bo i. Der skal dannes byråd, hvor beboerne har medindflydelse.
  Byerne skal have besøg af relevante personer som Socialrådgiver, Læge, Sagsbehandler, Politi mm.
  Beboerne kan deltage i forbedringer og der tilstræbes at tænke i 0- energi. Der skal forskes i solceller, jordvarme og andre projekter, der f.eks. kan være i samarbejde med Tekniske skoler.
  Jeg regner med et samarbejde med Fødevare banken, så indbyggerne får mulighed for mad til meget lave priser.
  Byerne skal være non profit og alle fordele går til indbyggerne og styres af byrådet.
  Jeg regner med at kunne etablerer samarbejde med byggeindustrien, der forsker med nye ting, der så kan afprøves i Mini-Byerne.
  Et fælles hus med køkken og vaskemuligheder og forsamlingssted, kan danne kernen i byen. Hvis der er stemning samt at en eller flere af indbyggerne, kan lave mad og har lyst til at hjælpe andre i gang med denne kunst, kan dette danne skole på betingelser som tilpasses efter behov.
  De kompetancer, beboerne måtte have, kan udfoldes på værksteder mm.
  Jeg søger efter FRIVILLIGE, der har lyst til at give en hånd, give gode råd og nogle, der vil være med i bestyrelsesarbejde.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: