Folkets Supermarked

Så en udsendelse på DR 2: Arthurs Supermarked. Arthur blev inspireret af en art andelsbevægelse i U.S.A. hvor man opretter folkets supermarkeder. Aktiviteter, som skaber muligheder for billig og sund mad i lokalsamfundet.
Supermarkedet er ejet af kunderne (andelshaverne). De fleste fra nærkvarteret.
Scenariet er midt i et fattigkvarter i London, hvor pengene er små. Derfor skal der købes fornuftigt ind. Hver andelshaver giver 25 pund pro anno. Derudover arbejder de ulønnet 4 timer om måneden i supermarkedet. Andelshaverne får dividende på varer op til 40 procent. Initativet bevirker, at fællesskabet i lokalsamfundet styrkes.
Arthur er kok og restauratør. Han finder de rette lokaler, som dog skal restaureres og rengøres. Han sætter selv en ret stor portion penge i initativet; det er knald eller fald.
De skralder for at skaffe kapital til vareindkøb.. De finder rigelige af udsmidte ting i containere: røget laks, mango, andre grøntsager, gedeoste, kiks, vin, småkager og meget mere. Disse herligheder fandt de på 3 timer. Af maden laver A. en middag til 150 pund pro persona, som deltager. Alternativt kan de indbudte gæster, der ikke vil spise skraldet mad få en middag hos restauranten på 1 sal. Ingen vælger det.
4 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Henning Nørholm. Simonsen, 10/1-2012 kl. 11.51

  Den udsendelse så jeg også Leif. Der findes en økologisk butik i en by der heder Nørholm ved Ålborg der er drevet af borgerforeningen med frivillige arbejde. Den eneste måde de kan have en butik på.
  Nede i Frankrig og Italien findes det koncept med at borgerforeninger i gamle byer køber nogle huse/ butikker som de kan låne ud gratis for at holde deres torv levende om sommeren for turister og om vinteren for alle de der gamle borgere der bor der. De afholdes mange steder markedsdage om Onsdagen på torvet. Det er en god måde at få udstederne til at blomstre på. Der er ikke noget så trist som at komme til Læsø om vinteren eller til andre udkantssteder og se alle de tomme sorte vinduer. Det sociale der er i at folk arbejder sammen i en borgerforening eller en indkøbsforening kan man ikke købe for penge.

 2. Per, 29/1-2012 kl. 22.00

  Hvorfor har vi ikke noget lignende i de danske storbyer? Jeg giver gerne mine timer og et indskud.

 3. flora, 30/1-2012 kl. 10.32

  Har også fulgt med i udsendelserne på DR2 om Arthur og Folkets Supermarked.
  Super koncept!
  Vil rigtig gerne støtte op om sådan et projekt i Roskilde!

 4. Henning, 31/1-2012 kl. 16.30

  Som i har bemærket så sælger han meget mad til billige penge det er jo noget der tager tid at lave men ideen er god. Ideen bliver bedre hvis den bliver udvidet med et større køkken og et lille væksted. Så kan folk komme med deres produkter som de selv dyrker og laver. Det kan komme dem alle til gode. Det er jo en super ide at det er en form for klub. Så kunne andre lave et vandrehjem og andre lave sæbe og andre rødbeder eller mammelade,,,,, Nogen kunne have ent lille høbseri i en tom bygning og andre nogel haver på taget af deres udhus… Det er en tanke der kan vokse.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: