Inspiration til et liv uden stress

For nogen tid siden kom dette indlæg fra Helle Breilev på simple-living mailinglisten. Helle formidler konkret, hvordan hun har haft gode resultater med at praktisere simple-living. Jeg har fået tilladelse til at bringe indlægget her på bloggen.
Med venlig hilsen
Anne

Min intention med dette indlæg er at videregive ideer til det enkle liv – og jeg er meget modtagelig overfor andres ideer, der er lige til at snuppe – eller fundere over.
Jeg har siden Gitte Jørgensens bog ( Simple living -dk) nærmest følt, at jeg fik en vej at gå af – og at denne vej får flere og flere sideveje, som jeg skal forholde mig til.

Det enkle liv/simple Living er ikke en vidtløftig filosofi for mig, men en række praktiske valg, som jeg træffer udfra følgende:
1) mavefornemmelse
2) tydelige synliggjorte mål/delmål – jeg vil derhen, så hvad skal jeg vælge for at nå mit mål?

P.t. har jeg et fokuspunkt: ”stress”. Mit mål: Jeg vil leve uden stress og jeg vil hjælpe andre med at undgå stress. Hvad er det helt præcist, vi har så travlt med, at vores liv opleves som et kaotisk kapløb med hinanden, tiden og os selv ?
Jeg har sammen med en meget lille lokalgruppe her i Tappernøje (vi er 3!) prøvet at lave en form for status:
a. Hvad kan stresse i vores liv?
b. Er der noget vi kan skære væk eller tilføje for at undgå følelsen af stress?
c. Hvordan skal min uge, denne måned og dette år være for at jeg lever det liv, jeg ønsker at leve?

Her er vore svar sammenfattet:
Ad a:
1. Arbejdsmøder uden tidsramme eller klar dagsorden
2. Hovsa-koordinering af familieaktiviteter
3. Manglende pleje af familierelationer (dårlig smavitighed over for fx. ældre i familien)
4. Medieforbrug ad libitum (computer/TV/mobiltlefon)
5. Når der roder/ er beskidt i hjemmet
6. Når vi siger ”ja” til at deltage i noget/gøre noget, vi ikke vil.
7. Arbejdsopgaver, vi finder uoverskuelige

Ad b (mine svar):
a.1. ved aftaler af arbejdsmøder fastsættes en tidsramme og dagsordenen skal være skriftlig og omdelt før mødet.
a.2. Hver søndag kl. 15-16 holdes et koordineringsmøde i familien med kalender, kiks og kaffe. Punkter: Kørsel, hvem kører til hvad? Ugens madplan/indkøbsliste, max. 3 ting som SKAL ordnes i kommende uge (Fx. tandlæge/vinterdæk/Male bryggersdør). I min familie har vi et punkt, vi kalder
” børnetelefonen” – det betyder bare, at mine 2 drenge har et punkt, hvor de bestemmer en aktivitet, vi alle skal i løbet af ugen. Det er typisk ønsker som en tur i svømmehallen, lave pandekager o.lign. Der er en økonomisk ramme på 300 kr/ugen.

a3.. Hver 14. dag (søndag formiddag kl. 10-12) ringer jeg til 5 ældre familiemedlemmer. Det tager ca. 2 timer. Men jeg sidder tilbagelænet i en lukket stue med en kande te. Jeg har opdaget, at det er meget givtigt og at samtalerne giver noget begge veje. 2 af dem skriver nu breve til mig. Sådan nogle pæne håndskrevne, der kommer med posten. Jeg har sagt til dem, at de ikke må forvente at jeg skriver tilbage, altid. Men at jeg ringer. Det er blevet taget godt imod. Derimod bliver brevene en slags oplæg til vore samtaler. Jeg kan lære SÅ meget af mine ældre familiemedlemmer. Bl.a. om Simple Living. For er der nogle der har levet simpelt og i et helt andet tempo, så er dem, mennesker på 85-97 år. Jeg er startet med det for ca. 1 år siden – og det skulle jeg have gjort for længe siden.

A4. Jeg er glad for dokumentarprogrammer. På et tidspunkt så jeg både TV-avisen og TV2-nyhederne. Nu nøjes jeg med den ene! Og min TV-tid er udover ½ times nyheder ca. hver aften sat til 4 timer om ugen.
Mine børn krydser af i TV-programmet. De har en tidsramme på 6 timer om ugen. Mht. computerspil, er der 4 computerfridage. Ellers 2 timer /dagen i 3 dage. Indimellem skal jeg og min mand være noget politimester-agtige for at gennemføre den aftale.
Min mand ser stort set ikke TV, så han skal ikke styres på det område.

A5. Rod tager af ens tid og kræfter. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg har lavet et ugeskema og har afsat mellem ½ time- 1 time om dagen på bestemte områder til oprydning og rengøring. For mig, min mand og mine 2 drenge. Mine børn på 11- 13 år har også selvvalgte områder. De skal ikke ordne områderne på bestemte tidspunkter, men 1 gang om ugen på selvvalgt tidspunkt.
Og når det er en vane, at om torsdagen vaskes alle gulve, så er det ikke så slemt. Det er lidt som at skulle begynde at løbetræne – de første gange er det hårdt, men så bliver det efterhånden noget man bare gør.
Alt skal også have en defineret plads – og den samme plads. Det gik op for mig, da jeg i flere år havde klaget over, at der lå 2 skoletasker sådan cirka midt på gulvet i bryggerset hver dag. Endelig sagde min ene dreng en dag: ” Jamen, hvor skal de stå? – og du skal ikke sige at den skal ind på værelset, for der roder den også!” Så en hyldeplads i et skab til skoletaske og en hylde til idrætstasken blev næsten omgående lavet.
I er sikkert allerede blevet overdænget med gode oprydningsråd. Brug dem. De er med til at spare dig for tid og penge.

A6. Når du bliver spurgt om du vil gøre dette eller hint, så brug din mavefornemmelse. Vil jeg det her? Hvis nej, så sig bare nej. Det kan lyde enormt asocialt, men jeg/vi bliver opfordret eller tilbudt opgaver/arrangementer i bunkevis. Også det skal der sorteres i, hvis man ønsker et liv, hvor der er tid til også bare at være.

A7. Uoverskuelige arbejdsopgaver kan stresse. Jeg har det sådan, at når arbejdsopgaver ligger uløste, så fylder de meget i hovedet. Lige så snart jeg går i gang med dem, så har jeg det oftest sådan, at jeg tænker ” Ih, hvor er det spændende”. Kan jeg reelt ikke finde rundt i en arbejdsopgave, har jeg fundet ud af, at jeg er omgivet af superkompetente mennesker. Og lufter jeg min frustration- eller helst konkrete spørgsmål, har jeg kun oplevet at få hjælp. Så vi er altså ikke ”Palle, alene i verden”. Og jeg kender da selv glæden over lige at kunne hjælpe en kollega over en hurdle. Desuden tror, jeg det er vigtigt (hvis man er ansat) at gøre sin ledelse opmærksom på, at der ligger nogle områder i en opgave, man gerne vil guides i fht. til – eller som er vanskelligt løst, så de får en idé om, at man rent faktisk ”arbejder”.( Jeg ved ikke helt om det er formuleret forståeligt?)

Måske er der noget I kan genkende?
Måske oplever I stress på en helt anden måde?
Måske har I nogle virkelig enkle ideer til at afstresse?
Jeg hører gerne både spørgsmål, kritik og gode ideer fra jer

Venlig hilsen
Helle Breilev

2 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Carl, 17/11-2006 kl. 19.00

  … en lille smule kaos ka’ nu osse være med til at gi’ livet kulør …

  http://www.kysditkaos.dk/frames/testen.html

  .. og iøvrigt er det sin sag at undgå hovsakoordination af familieaktiviteter når ens ‘familie’ er et syndigt rod af egen familie (med hver deres familie), venner og bekendte fra fritid og diverse forskellige engagementer – som hver har deres rum de også organiserer i … osv. osv.
  OK, det kan godt være anstrengende indimellem – men det er da osse meget underholdende. Indimellem …

  … og iøvrigt er sans for humor da vist en mulighed til at håndtere kaos uden for meget stress ..?? :-)

  Venlig hilsen
  Carl

 2. Lotte, 20/11-2006 kl. 13.10

  Det er føst nu jeg rigtig gik læst teksten her, og jeg snublede jo særlig over det med at SNAKKE og lytte med ældre familiemedlemmer. DET varmer mit hjerte!
  Min far er osse ved at være “ældre” (det har han ikke noget imod, jeg siger :-) og har gjort mig opmærksom på mange ting, vi skal være taknemmelige for – f.eks. at vi bare skal skrue op for en radioator – så har vi varme. Og al hans viden om jord og planter. Jo – at tale og lytte med ældre generationer er vigtigt for alle.

  Og ellers – tak for mange gode tips og ideer. (særlig den med skoletasken. Som jeg skal have overført til sko, printer, puder, legetøj, brødrister… nårh ja, måske det kommer med tiden. Vi er jo “lige” flyttet ind…)

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: