Økosofi

Det at være grøn i sin livsfilosofi, var den norske filosof Arne Næss en ihærdig og inspirerende forfatter, der med sine artikler, foredrag og specielt i sin bog “Økologi, samfund og livsstil” indkredser, hvad et økologisk grundsyn er.

Arne Næss’ position, er ud fra sin økologiske filosofi – kaldet økosofi T.  Næss var også dybt engageret aktivist for natur og dyr i Norge. Han var æres-medlem af De Grønne i Norge. Økosofien er en del af den dybøkologiske bevægelse og står for et helhedssyn på menneskenes relationer til naturen. Ordet økosofi kommer fra de to græske ord: “oikos” og “sophia” hvilket betyder husholdning respektivt klogskab (om naturen). Dog er der en tydelig grænse ml økologi og økosofi, da økologien kun giver os kendskab og fakta, og ikke kommer ind på hvordan vi konkret skal agere. Økosofi handler om muligheder for at føre et mangfoldigt og kreativt liv, men også at lære at tage ansvar. Denne kombination fører til krav om et demokratiskt samfund, hvor der træffes beslutninger i de miljøer, hvor mennesker er. Økosofien hævder, at vi ikke skal kunne sætte grænser for medfølelse, og at vi skal bekæmpe forskellige former for egoisme.

Vi er nødt til at vende os mod de forskellige former for undertrykkelse af ikke-menneskelige skabninger, såsom smertefulde dyreforsøg, et landbrug, der i effektivitetens navn tilsidesætter kvæg og svins velfærd. Stræben efter en universiel medfølelse som drivkraft som  til et samfund, hvor alle mennesker, dyr og væxter er lige meget værd.

1 kommentar

Trackback

Kommentar(er)

  1. P. Andersen, 1/5-2012 kl. 8.57

    Jeg synes det er et smukt budskad du har her i artiklen såvel som på bloggen som helhed – keep up the good work!

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: