Repaircafeer – tilbud til at begrave smid-væk kulturen
Skrevet af Leif, 5/6-2012 kl. 10.25 | forbrug, genbrug, husholdning, Kultur, miljø, Reparation, samvær, Simple Living | Skriv den første kommentar
I Amsterdam er der opstået et initativ med Repair-cafeer , som hjælp til at reducere spild mindre smide ud. En arbejdsløs mand, en pensioneret farmaceut og en møbelpolstrer istandsætter ved borde dækket med rødt gingham. Skruetrækkere og symaskiner står klar. Kaffe, te og cookies er sendt rundt.
Cafeideen opstod for 2 1/2 år siden blandt socialaktivister som led i en antikonsum, antimarked -og et enklere -liv koncept. Cafeen er ikke baseret på business. Overbevist om at kunne hjælpe folk til at minimere smid ud og spild, dannede aktivistgrupperne en fond – The Repair Cafe Foundation. Rejste 525,ooo dollars sammen med en statsgaranti, der støtter fonde, smådonationer, betaler til ansatte, marketing og endda til en Repair Cafe bus. Cafeens tilbud er til folk, der synes det er for dyrt/ ikke tilfredstillende service i de kommercielle forretninger. Folk, der ikke selv har det fornødne værktøj/ideer til reparationer. En frivillig fortæller det er forskellige mennesker som benytter cafeen Ved nogen kan det være fattigdom, andre ser mere etablerede ud, og det er mijøfaktoren som driver dem.. En 62-årig dame, forhenværende artist startede selv en Repaircafe i byen Delf for 4 måneder siden. Hun synes at miljø-og bæredygtigheds debatter ofte kun bliver til snak om det idelle, om hvad man burde gøre . Det, det drejer sig om er at gøre noget konkret sammen. En kultur omkring kreativitet, og økonomisk benefice, som betoner recycling og – det at gøre noget sammen her og nu.
Tredive grupper har rundt omkring i landet startet Repair-cafeer, hvor folk et par timer måneden bruger sine forskellige evner og arbejdskraft til at reparere tøj, lamper, støvugere, toastere, blendere og vaskemaskiner – elektriske ting osv. Værdien i disse cafeinitativer er folk får et forhold til og værdsætter de materielle ting omkring dem. Istedet for uden omtanke at kassere mange ting, som kan repareres eller genbruges.
Evelien Tonkens, sociologiprofessor på Amsterdam Uni mener det er et tegn i tiden. De omtalte grupper er en generel del af bevægelser, som i Nederland eksperimenterer med at ændre hverdaglivet igennem praktisk græsrods social aktivisme.
Skriv din kommentar: