Repaircafeer – tilbud til at begrave smid-væk kulturen

I Amsterdam er der opstået et initativ med  Repair-cafeer , som  hjælp til  at reducere spild  mindre smide ud. En arbejdsløs mand, en pensioneret farmaceut og en møbelpolstrer istandsætter ved borde dækket med rødt gingham. Skruetrækkere og symaskiner står klar. Kaffe, te og cookies er  sendt rundt.

Cafeideen opstod for 2 1/2 år siden blandt  socialaktivister som led i en antikonsum, antimarked -og et enklere -liv koncept.  Cafeen  er ikke baseret på business. Overbevist om at kunne hjælpe folk til at minimere smid ud og spild, dannede aktivistgrupperne  en fond – The Repair Cafe Foundation. Rejste 525,ooo dollars  sammen med en statsgaranti, der  støtter fonde, smådonationer, betaler til ansatte, marketing og endda til en Repair Cafe bus. Cafeens tilbud er til  folk, der synes det er for dyrt/ ikke tilfredstillende service  i de kommercielle forretninger. Folk, der ikke selv har det fornødne værktøj/ideer  til reparationer. En frivillig  fortæller det er forskellige mennesker som benytter cafeen Ved nogen kan det være fattigdom, andre ser mere etablerede ud, og det er mijøfaktoren som driver dem.. En  62-årig dame, forhenværende artist startede selv  en Repaircafe i byen Delf for 4 måneder siden.  Hun synes at miljø-og bæredygtigheds debatter ofte kun bliver til snak om det idelle,  om hvad man burde gøre . Det, det drejer sig om er at gøre noget konkret sammen. En  kultur omkring kreativitet, og økonomisk benefice, som  betoner recycling og  – det at gøre noget sammen her og nu.

Tredive grupper har rundt omkring i landet startet Repair-cafeer, hvor folk et par timer måneden  bruger sine forskellige  evner og arbejdskraft til at reparere tøj, lamper, støvugere, toastere, blendere   og vaskemaskiner – elektriske ting  osv. Værdien i disse cafeinitativer er folk får et forhold til og værdsætter  de materielle ting omkring dem.  Istedet for uden omtanke at kassere mange ting, som kan repareres eller genbruges.

Evelien Tonkens, sociologiprofessor på Amsterdam Uni mener det er et tegn i tiden. De omtalte grupper er en generel  del af bevægelser, som i Nederland eksperimenterer med   at ændre hverdaglivet igennem praktisk  græsrods social aktivisme.

 

Skriv den første kommentar

Trackback

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: