Hvordan vi rydder ud i vores ting, så vi hverken har for meget eller for lidt

Blogposten her er skrevet af en gæsteblogger, nemlig Mads Phikamphon, der selv har bloggen www.genvejen.dk

****************

Som så mange andre, så har vi en masse ting. Mange flere ting end vi egentlig har brug for.

Men vi prøver virkelig at gøre noget ved det. I modsætning til så mange andre, så rydder vi ud i vores ting, så vi hver eneste uge får færre og færre ting at bekymre os om.

For mange ting og for få ting

Grunden til vi rydder ud er, at vi tror på man kan have både for mange ting og for få ting.

Har man for mange ting, så skaber det en masse unødigt besvær og en masse unødige bekymringer (for ikke at tale om alt den tid og alle de penge det har krævet at anskaffe sig tingene i første omgang).

Har man for få ting, så kommer man til at lide afsavn fordi man mangler ting som man rent faktisk har et behov for.

Det gælder med andre ord om at finde et punkt, hvor man hverken har for mange ting eller for få ting (toppunktet).

Hvordan man finder toppunktet

Men hvordan finder man så lige toppunktet, hvor man hverken har for mange ting eller for få ting?

Det er jo forskelligt hvor mange ting man har brug for – og forskelligt hvad det præcis er hvad man har brug for. Det eneste der er bare nogenlunde garanti for er, at man har brug for meget mindre end man umiddelbart tror.

Det er efterhånden et par år siden der gik et lys op for os og vi blev minimalister.  Siden da har vi ryddet mere og mere ud i vores ting, men vi er endnu ikke nået frem til punktet, hvor vi hverken har for meget eller for lidt.

Som sagerne står nu, så har vi stadig for mange ting.

Men det går fremad. Som sagt, så har vi i de sidste par år ryddet mere og mere ud i vores ting, så på et tidspunkt burde vi nå til toppunktet, hvor vi hverken har for meget eller for lidt.

Hvordan vi rydder ud i vores ting

Måden vi rydder ud i vores ting er, at vi har besluttet os for at droppe et bestemt antal ting hver uge. I starten, så fungerede det ved jeg droppede 10 af mine egne ting hver uge. I dag, hvor jeg ikke har så mange ting tilbage selv, dropper vi i stedet 10 fællesting hver uge.

Vi har fundet ud af, at det er en virkelig effektiv måde at rydde ud på. Fordi vi skal droppe 10 ting hver uge, så ved vi der ikke er nogen vej uden om. Vi ved, at vi hver uge skal træffe nogle valg og vi ved, at vi hver uge vil bevæge os nærmere toppunktet.

(Når vi dropper ting, så er det selvfølgelig ikke sådan, at vi bare smider tingene ud. I stedet, så giver vi ting væk til folk vi kender eller får dem afsat i Den Blå Avis. Andre ting afleverer vi til nabolagets genbrugsbutikker. Det er kun som absolut sidste mulighed, at tingene ryger ud i skraldespanden).

Af Mads Phikamphon

*************

www.genvejen.dk  skriver Mads Phikamphon om minimalisme og andre spændende emner. På hans blog kan du bl.a. læse om 4 ting det gør dig lykkeligst at bruge penge på og hvordan du kan spare 7 timer om ugen hvis du skrotter bilen.

 

16 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. SusieQ, 21/7-2012 kl. 13.00

  Vi havde på et tidspunkt en undergruppe af gruppen simple-living, der diskuterede oprydning, det var et meget fint forum, der gav meget inspiration og gode indspark.

  Oprydning er noget jeg har tumlet med og vedvarende gør. Det var temmeligt forløsende at læse Karen Kingstons bog “Ryd op i dit rod med fung shui”. Har minimeret rodet til næsten kun at påvirke mit kontor – skriveborde er mit største problem, jeg kan rydde lige så fint op og så siger det kabooom – tror faktisk mit skrivebord er ramt af en rodejinx (sådan en Harry Potter forbandelse).

  Det sjove er at jeg altid har været usædvanlig god til at rydde op …. hos mine veninder :-)

  Men nu nærmer det sig, jeg er godt på vej til også at have et nogenlunde ordentligt hjem selv.

 2. Henning, 22/7-2012 kl. 13.21

  D

 3. Henning, 22/7-2012 kl. 14.08

  Det Simple Liv det enkle liv simple living. Jeg er selv meget kaotisk og så står jeg der og kikke med i en skuf med 500 himstregimser. Nu vælger jeg et hyldesystem til gryder og potter og begrænset mængden af knive/værkstøj til det mindste. – Meget kan min voksne unger bruge :) – nøglen og mobilen op på hylden
  Jeg syntes det går frem af med at rydde op og rydde ud. Gøre tingen enklere. Jeg har krydderier urter
  og sennepsfrø og planteolier i en skuffen. Så blander jeg ud fra det jeg har i skuffen eller i haven. Hvis det er en snaps så har jeg en ren vodka. Dild og kommen giver snapse smag. Anis giver en pernod smag. Jeg kunne også vælge at lave en urtete med lakrids.

  De unge piger syntes jeg er vild kedelig. Jeg hader at håndklæderne eller noget som jeg vasker ændre kulør og jeg hader at rode rund efter strømper i skuffen. Der for har jeg valgt at leve et dobbelt liv :) Jeg holder mig til sort, hvid, og lyseblå til daglig. gammeldags praktisk tøj i nederste skuffer.
  - Det nyeste og ikke så kedelige i de øverste skuffer.
  - ” I tilfælde af at nogen skal være mig bekendt som de siger de der kvinder ” “” -Den ene gang om ugen “”
  Hvad de ser i gule trusser med røde striber det ved jeg ikke en dyt om, men af og til at gå på kompromis.
  Plejer ikke at kunde se skoven for ene trær men lidt og simplere system skader ikke har jeg opdaget.
  Efter jeg har smid meget af det ud jeg har samlet på i åre hvis har jeg opdaget at jeg har doppelt så meget plads til det som er mest vigtig. Men også det at få fjernet de der forpligtiglser og opgaver mm har give stor overskud til at lave et projek af gangen.
  Lige før jeg kan være bekendt at invitere folk på besøg. Når jeg køber nyt eller på genbrug så tænker jeg mig lige om to gange først.

  Som dig Susie Q så nærmer det sig også at jeg er ved at have et noget lunde ryddeligt hjem “hobby hjem”
  Det giver altså noget god energi at leve harmoniske.

 4. Susie, 23/7-2012 kl. 7.08

  Ja det giver frihed, ikke at skulle lede efter ting, og at kunne overskue det man har.

  Er ved at høre en lydbog om motivation, deri fortæller oplæseren en historie om to munke.

  Den ene munk åbner sit skab, og ser alt rodet, tænker; “Pyh ha hvor det roder, jeg har ikke tid til at rydde det op nu” og lukker det igen.

  Den anden munk åbner sit skab, og ser alt rodet, og tænker; “Pyh ha hvor det roder, jeg har ikke tid til at rydde det op nu, men jeg kan nå den ene hylde i dag og så den anden imorgen, og om 5 dage er jeg færdig.”

  :-) Ha’ en rigtig god dag

 5. Henning, 26/7-2012 kl. 12.17

  Ja Susie Q jeg er nok den første munk. Kan ikke ryde op i skabet hvis jeg skal vælge noget som er sjovere fra. Foreksempel hygge. Det går nu ret godt med at tage en hylde af gangen pr dag.
  Nu har jeg opsagt mit fastnet og min adsl og fællet telefon masten og alle parbolerne. Jeg har jo ikke set tv i mange månedere. :-) jeg er nød til at finde et gammeldags brændekomfur til mit køkken. meningen er at komme med på at bruge under 4 kubikmeter træ og 2000 kw strøm om året. Bilen ja jeg har bygget en cyel anhænger det skal virke som en hjælpe el motor.
  Lige nu skal jeg spare penge op til en lille vindmølle og ekstra isolering på loftet. Lige nu er jeg ved at lave et lampe system som er mere økonomisk. Soverummet bliver helt uden el.
  Spisekammeret blive indrettet så den friske ude ffra køler fryseren og køleskabet før det suges ind i huset gennem et filter. Jordkælder til konserves og frugter. Det er ud som om det lykkedes. Jeg har mange ideer til madlavning om vinteren på brænde komfur. Hvis nogen har et par ideer så sig endelig til. Knuser og have en god dag.

 6. Susie, 28/7-2012 kl. 22.10

  Henning det lyder til, at du er ret godt på vej til at blive helt selvforsynende energimæssigt.
  En af mine naboer i kolonihaven viste mig, at han selv havde lavet en slags ‘solfanger/ventilations ting’, for bare lidt over 200 kr – sådan en som de sælger i byggemarkeder for lidt over 2000 kr.
  Og den fungerede fint.
  Det skal måske tilføjes, at manden er pensioneret ingeniør, men han påstod, at det var ganske nemt.
  Mon ikke man kan bygge en masseovn op omkring dit brændekomfur, så du udnytter varmen derfra endnu bedre? Det tror jeg ovnsætter Leif Hermansen vil kunne klare.

 7. Henning, 29/7-2012 kl. 11.47

  Hej Sussi Q jeg har fakisk en pejejs i stuen som viker som en masse oven ;) Det eri mit køkken jeg skal bruge et gl brænde komfuer. Ny har jeg en lille brænde ovn der. Idag har jeg brug den til at varme flutes, bage leverposteg og varme vand med tilte og kaffe.
  Luft solfanger af øldåser er en fin opfindelse
  og man kan også udbygge dem til andre formål som tørring af urter bagning af brød og destilation af alkohol…Sig det til din nabo i kolonihaven så ved han hvad han skal gørre. Måske han kan lave noget til dig ? Jeg har samlet 200 dåser til en solfanger men jeg har været for doven til at være selvforsynende så jeg køber de fleste produkter hos naboere mm. Jo jeg har også en lille vand sol fanger på taget af huset…. Det giver ikke meget for tiden…Lige nu er jeg ved at lave vodka og sæbe…Jeg har tænk på at lave ruinen om til et politisk musæum med spisming og lille bod i haven. borde bænke mm. Ja det skæve liv. Kære Susi godt med en kolonihave det kan der komme meget godt ud af med naboere og alt det der. Godt du nævnte det med masseovnen da jeg skal finde ud af noget med varmt vand når solen ikke er fremme….El er for dyrt….

 8. Susie, 29/7-2012 kl. 12.58

  Henning vi har en masseovn i vores hus, hvor der er lagt kobberrør i, så den er klar til at koble på solfangere når vi engang får råd til det.
  Det er genialt når det er koblet sammen, så kan man helt undgå olie.

 9. Henning, 29/7-2012 kl. 19.17

  Min pejs er en jøtul 17 indsats af støbejern som er forbundet til et stort hulrum med kampesten og mursten der fra går der luft kanaler ud i rummet. Det har en gang været koplet på flere rum med luftkanaler men så syntes jeg der forsvandt for meget varme ud gennem isolereingen :) En af mine eksperimenter bliver at koble et gas køleskab fra en campingvogn på pejsens varme i stedet for at bruge gas så tage varme fra brændeovene med et kopper rør…Køleskabet kan også køre på gas, 220 og 12 volt
  lad os sige at solfangeren varmer meget en dag eller at der er strøm på akumolatorene eller man er nød til at bruge 220 v det kan bruge en termostat til.
  man indstiller køleskabet til 6 c på 220 v hvis nu gas eller pejs ikke giver varme nok til 4 c tænder 12 v hvis det ikke kan følge med tænder 230 v.

  Et til projekt er at grave en gammel glasfiber sejlbåd med i haven og bruge den som jordkælder og om sommeren legehus og bag i båden er der en side brønd som kan bruges som stort badekar…Masten kan bruges som flagstang. Så kan jeg gå og lave dele til båden
  el motor og alt mulig så om 10 år kan jeg bruge den til at sejle i de franske kanaler. Ok jeg har mange projekter. Jeg tror på at man kan være selvforsynende med 80% Hader at betale mange penge for emballage som bare smides væk.

 10. Henning, 29/7-2012 kl. 19.22

  Ok ja min vand solfanger er over 18 år gammel men når der er for lidt sol en el patron tænder og varmer vand op til bad. Jeg har også en ekstra spiral til at kople vand på fra fyr eller brændeovn og der er også elektronik der kan styre det i solfangeren men det med at få lave alle de projekter man drømmer om. :-)

 11. SusieQ, 3/11-2012 kl. 22.31

  :-)

 12. Henning, 9/11-2012 kl. 13.17

  Jo så fik jeg en til luft til luft varmepumpe. Når man tager de gamle luft luft pumper ned så skal man sætte dem til at køle der ved er det meste af kølemidlet i systemet når man lukker for hanerne De viker ok men skal som sagt bruge elektrisitet. Alternative er stadig at fælde træ og lave brænde. Alt tager tid. Lige nu har jeg en ung kæreste som er meget alternativ tja jeg er spændt på om hun orker simple living light og hvor længe, Jeg har tons af planer for fremtiden så jeg har altså ikke tid til at blive gammel de næste 100 år
  Jeg har en stor plan…..Ingen arbejde til mig i fremtiden… Bistandshjælp er ok for mig Jeg er træt af systemet Danmark.

 13. Henning, 15/11-2012 kl. 7.27

  Hej venner jeg svaner lidt aktivitet her på siden. Der findes vikelig mange gode ideer om at leve det enkle liv som faktisk er ret kompliceret hvis man ikke har planlagt lidt sin fritid i forvejen. Rækkefølgen hvordan man gør er ikke vigtig. Jeg bager som regel når der er dårlig vejer eller koldt. Når der er godt vejer cykler jeg ud og handler hos de lokale fritids produktsenter ;-) Jeg er begyndt at bruge noge af det der plastik som kommer i overskud ” rugbrødsposer” til hunde lorte. Jeg har en ide om at man kan genbruge alt sit affald. – Helst undgå at købe plastik poser. Køber altid 25 kg ris i store poser. Det meste af mine produkter putter jeg over i glaskrukker.. ;-)

 14. Susie, 14/12-2012 kl. 23.12

  Henning der kom en del af forklaringen på min passivitet her på siden i mit blogindlæg.
  Grønt Forum i Vejle har affald som ressource som sit tema for 2013

 15. Henning N Simonsen, 16/12-2012 kl. 23.08

  Hej Sussi Q & Leif… Jeg ønsker selvfølgelig jer og alle andre på siden en God Jul og et godt Nytår. Jo jeg forfølger også min drømme, På fjæs har vi en side der heder Mini By Huse som handler om mærkelige små huse. Jeg beregner også på Minihuse og isolerings materialer og lave mange skøre ting. Har live bestået et kursus i kloakering så ny har jeg altså 6o kursusbeviser.

  Kære Sussi Q….. Meget spændende indlæg her inden Jul. Jeg må indrømme at jeg syntes det er hyggelig at bage kager og brygge øl…. Det er også den tid på året hvor der er dejlig med ekstra varme fra bageovn
  Det for er der stor produktion netop om vinteren med at lave suppe og ting til senere på året. Det er tanken at alt der giver varme tap til boligens opvarmning kan gemmes til vinter. Det kan også være keramik brænding. Så kan man bruge sommeren på at være ude det meste af tiden…… hygge fra Henning

 16. SusieQ, 17/12-2012 kl. 16.16

  Tak i lige måde Henning. Dejligt med dine kommentarer til bloggen.
  Spændende med renovering af mini by huse, får mig til at tænke på Rosengade(tror jeg den hedder) i Århus og de små bitte huse i Middelfart ned til den gamle havn.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: