Vores økologiske fodspor

Sidder her på 1. juledag og filosoferer over min nytårsblog til næste søndag.

Min søn ser julekalenderen Julestjerner nonstop på Ramasjang og er nået til, hvor Vera ser fremtidsperspektivet af Brorfelde efter hun har forvandlet det til et hul i jorden.

Ville ønske flere fik lov til at se sådan nogle fremtidsviews af hvordan deres handlinger vil påvirke fremtidens jord. Få dem til at vågne op, ligesom Vera vågner op, da hun får det smidt lige i synet på en gang, hvad det er hendes handlinger forårsager for hendes nærmeste omgivelser.

Kan godt få det lidt dårligt ved tanken. Vi efterlader jo alle økologiske fodspor på vores klode, efterhånden som vi vandrer fremad i livet.

Jeg er bestemt ikke nogen undtagelse, for jeg kører i bil på arbejde, da bus og tog slet ikke passer med mine arbejdstider. Det vil kræve at jeg skal vente 1½ time før der kommer en bus, jeg kan køre hjem med. Så er jeg hjemme cirka 2 – 2½ time efter jeg har fået fri, i stedet for en ½ time senere. De to timer er simpelthen for dyrebare for mig, til at blive siddende på jobbet  blomstre indtil jeg kan komme hjem med offentlige transportmidler.

Til foråret kan jeg cykle derud og hjem, men orker det ikke i sne og sjap og buldermørke kl. 6 om morgenen eller kl. 22 om aftenen.

Vi har masseovn, det mindsker CO2 udslippet noget, men vi har stadigt oliefyr, der laver det varme vand, for vi har endnu ikke haft råd til solfangere.

Vi er med i et kogræsserlaug, så vores økologiske oksekød er produceret uden brug af kraftfoder og sojabønner importeret langvejs fra. Strømmen til hegnet er produceret med solceller. Men dyrene prutter jo stadigt metangas ud.

På trods af mine gode intentioner, er det ikke alle vores varer, der bliver købt økologisk, enten fordi de ikke findes der hvor jeg handler eller fordi de er for dyre.

Heldigvis har jeg et lille stykke jord, hvor jeg kan dyrke grøntsager selv, men udbyttet er ret begrænset, så det meste skal alligevel købes. Men glæden ved at høste mine egne grøntsager er ubetalelig – det føles virkeligt som at grave guld op af jorden, når jeg kan høste mine første hjemmedyrkede kartofler. Den glæde gad jeg godt unde alle at opleve.

Fik at vide af min biodynamiske gartner fra Gartneriet Rødmose http://www.roedmose.dk/at jeg ikke må dyrke kartofler det samme sted i 5 år, for at undgå svamp, skimmel og andre sygdomme, så i år havde jeg kartofler i sække på terrassen, i nogle smarte poser, der kan åbnes i bunden, så man kan høste kartoflerne nedefra, uden at hive hele planten op. Den kan dermed fortsætte med at producere kartofler. Sådan en kartoffel dyrke pose kan stå på de fleste altaner, så kan man opleve glæden ved at høste sine egne afgrøder, selvom man ikke har adgang til et stykke jord – de kan også bare dyrkes i en spand.

Jeg forsøger at handle lokalt, så CO2 udslippet til transport af mine varer formindskes. Ved godt at det ikke er alle beskåret, men de fleste steder findes der lokale producenter, man kan handle ved. Du kan sikkert finde en økologisk gårdbutik tæt på hvor du bor ved at kigge her: http://www.gaardbutiklisten.dk/

Der er heldigvis mange måder at mindske vores økologisk fodspor, hvis vi tænker os om. Det er dejligt at se, at så mange har investeret i solceller, mens der endnu var støtte til det. Nu er vi ikke længere så håbløst bagud i forhold til Tyskland, som jeg skrev om for bare et par år siden. Det er ikke længere en sjældenhed at se solceller på tagene.

I dag 1. juledag er den dag mange børn synes er den allerbedste af juledagene. Nu er spændingen udløst hos både børn og voksne. Der er tid til at slappe af, lege med sine gaver. De voksne er ikke længere stressede, men flyder afslappede ud på sofaen, og man ved hvor man har dem. Så nu kan der bare hygges.

Så nyd dagen i dag.

De bedste hilsner

fra SusieQ

9 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Henning N Simonsen., 25/12-2012 kl. 18.17

  Egentlig så er jeg bare lidt ked af at ikke ret mange som faktisk forstår hvad det drejer sig om, Hvad er meningen med livet og livskvalitet. Det er flot at nogen faktisk forsøger at være tro med dem selv og deres idealler. Jeg lider selv af overfølsomhed for kemi, dufte og parfume så jeg er afsindig bevidst om alt det folk ikke forstår og ser. Alt den hensyn ingen vil give hinanden. Jeg er lidt ked af at møde folk som tror der er sundt nok at leve økologi og samtidig bruger de kosmetik og kremer og kemiske stoffer med de samme giftstoffer som man sprøjter på afgrøde. Mængden af kemi i kroppen fra afgrøder er nåske kun 1% resten er noget man ukritisk hælde på sig og indtager på andre måder. Mange jeg kender som har MCS må undlade at have et social liv og en familie på grund af parfume, sminke og kosmetik og husholdningsprodukter. Det tal stiger og stiger så jeg er lid bange for at der om få år er over 30% der faktisk lider af el og kemikalie overfølsomhed. Rent videnskabelig så handler skønhed om vores mad vaner og vores livsglæde og alle er ansvarlige for at få smukke rynker, MCS/EL FØLSOMM er isolerede og komme sjælden ud før der er nat. Jeg er nået der til at jeg ikke kan holde ud at være ved en computer eller mobil telefon på grund af el felter… Ja og phalater i plasiken. Jeg er træt af det her liv og af verden og af dumheder af meningsløs tv og af radioen dr sendr de samme 5 melodier hele måneden ud. Jeg er træt af kontrol samfunde at alt man gør registreres af facebook, google o.s.v. Det er helt ekstrem kontrol af borger. De fleste mennesker lever precis som i romane Fagre nye verden (originaltitel: Brave New World, 1932) af Aldous Huxley. Det er fandens svært at finde dem man skal skabe en ny verden sammen med når vi lever i et dystopia. Alle de piger jeg har kendt har skabe og skuffer fyld med piller og kosmetik. Man kan ikke blive rask af piller og smukkere af kosmetik. – Der er kusntisg. Kunne jeg dog bare en gang møde et ægte menneske og føle den glæde en gang i livet så ville jeg ikke føle at jeg har levet TOTAL forgæves. Jeg syntes det her er en fantastisk Hjemmside men jeg tror bare ikke at der findes folk der læser de kloge ord. Det er næsten som at kaste en flaske i vandet og håbe på at nogen finde den. – Pænt farvel til verden hvis vi ikke ses til næste år så kan det skyldtes at jeg har trukke stikket ud til verden og lever mit simple liv på havet i min båd. Knuzer fra Henning.

 2. SusieQ, 26/12-2012 kl. 14.21

  Henning bevidsthed handler om, at man vågner op. Det er forskelligt hvad der skal til før folk vågner op.
  Jeg blev selv økologisk bevidst i gymnasiet, da min fantastiske biologilærer Vagn Kjeldsen, gav os bogen Økologi – og jeg fattede sammenhængen mellem økosystemer.
  Senere – meget senere, lærte jeg det om phatalater. Da jeg var gravid med min søn hørte jeg om dem i radioen, og hørte om deres allergifremmende og hormonforstyrrende egenskaber. Da jeg tjekkede vores forskellige produkter på badeværelset var de skadelige stoffer i vores shampoo, vores sæbe, vores cremer ja i stort set alt – undtagen den kokosolie jeg havde smurt maveskindet ind i. Da jeg havde født var de sågar i den creme man kunne smørre på brystvorterne, når man ammede, ovenikøbet med en besked om, at det ikke var nødvendigt at vaske den af før man ammede. Det er 12 år siden nu, og der er heldigvis sket meget med de produkter der er i handlen. Dengang troede folk at jeg var skør, og jeg blev fulgt rundt i Kvickly af butiksdetektiven, fordi jeg opførte mig underligt, og læste ALLE varedeklarationerne – indtil jeg havde lært hvilke produkter jeg bare skulle holde mig til.
  Giv ikke op Henning – der er lys forude, flere og flere fatter sammenhængen. Der er faktisk næsten 150 der har læst her på bloggen på bare 3 dage :-) Kærligheden findes også til dig, den ægte kvinde, der hverken er bange for rynker eller hængepatter venter derude i den nærmeste fremtid, det er jeg helt sikker på, bare ønsk det nok!
  Giv ikke op – hold ud, bliv ved – Held og lykke.

 3. Henning, 26/12-2012 kl. 18.08

  Tak Susie Q Det skøre er at hvis man spiser den kost som passer til ens metaboliske type og indtager planteolier med den rigtige type salat hver dag så bliver ens hud elastik sund og uden så mange rynker. Vel at mærke hvis man passer på med solens stråler. Det med hængepatter tja der er vel ingen over 32 år der har bryster som strutter lige ud i luften…Der findes vel en natur lov. Sjovt nok så tænder jeg helle ikke på synet af plastik barbidukker men på duften og lyde og synte af en naturlige voksne kvinder med hængepatter, Jeg tænder faktisk på hænge bryster og svedige kvinder med rynker. Det som betyder noget er at føle. Jeg kikke på varedeklarationer hver dag på alt det jeg købe fordi alt for ofte her jeg oplevet en ændring i et produkt. Hvede i rugbrød gør mig syg i flere dage. Snart er der ikke et rygbrød på makedet der ikke indeholder byg og hvede…….Jo jeg er træt af tilværelsen. Jeg har også haft den glæde at bade mine egen børn og være med dem da de var spæde og modrens var på seminarium. Jeg brugte kokusolie og ikke sæbe. Jeg laver selv natur sæber og mange andre produkter så jeg oplever da at flere og flere folk vil købe håndlavede og sundere ting. Naturlige olier til huden og måske cokusfedt blandet med olier ” og lervertran ” til brystvorterne. Jeg vil ikke love noget jeg har være syg i 34 år ud af 54 så jeg tror nok jeg er nød til finde en ny micro tilværrelse. Jeg sider lidt og tænke og årene går forbi. Det som livet i vikligheden handler om er ikke at finde kærligheden men at få lov at give sig selv til andre der har ønsker og behov. Jeg vil godt gå gennem ild og vand for at glæde andre men ikke kun for sjov. Jeg hader at gå til spilde,, Tak mange tak for morals støtte Susie Q

 4. SusieQ, 26/12-2012 kl. 21.53

  Henning der er millioner af mennesker i verden der har brug for hjælp – du behøver ikke at gå spor til spilde!
  Der er så meget brug for mennesker, der gider gøre noget for andre, uden at forlange alverden selv (også uden at blive selvpinende undervejs) men bare som en helt naturlig del af det at være menneske.
  Kig dig omkring, der er helt sikker også nogen i din nærhed, der godt kunne træge til en hjælpende hånd. Fat mod og gør en forskel for andre, så føles livet heller ikke så hårdt. Så glemmer man nemlig sig selv lidt og oplever glæden ved at se andre glade. PS. jeg ved godt at livet går op og ned, og at nogen dage er værre end andre, men det er altid mørkest lige før daggry – så “Look toward the light and the shaddow of your burden will fall behind you”

 5. SusieQ, 26/12-2012 kl. 21.58

  PS. Henning hvorfor samler du ikke alle dine erfaringer med at leve naturligt i et lille hæfte – du har så mange års erfaring med det, og kan hjælpe ‘nytilkomne’ multiallergikere, så de ikke selv behøver at opfinde den dybe tallerken.

 6. Henning, 29/12-2012 kl. 5.12

  Kære SusieQ
  Nu er der efterhånden kommet klinikker og netværker for syge folk i alle lande over hele jorden. Der finde nu over 300 bøger om MCS og alle de folk jeg har hjulpet gennem tiden de hjælpe andre. Jeg er stadig kontakt person til andre, meget syge med kemisk overfølsomhed. Det hænder også at en tager sit liv på grund af MCS. Jeg har en veninde lige nu der bor på et badeværrelse som måske ikke holder særlig længe,
  Jeg kunne have redet henne liv hvis jeg havde plads.
  Efterhånden har jeg samlet mange MCS venner som er Læger biologer psykologer, biopater etc. Vi kunne faktisk godt nu starte en behandling i Danmark.

  Hvis jeg skulle skrive en bog så ville den handel om alle autoimunsygdommer og hvorfor man bliver syg.
  Der findes et mønster og der findes også et forløb da alle mennesker laver de samme opdagelser og fejl.

  Samtidig med det er jeg politiks aktiv og med i andre foreninger…. Alle sammen arbejde hen i mod det samme mål. Jeg må dog sige a jeg har brug mange kræfter på at det bare at overleve da ingen mennesker helt forstår problemet selv de mest hjælpsomme kan ikke gøre det godt nok.

  Jeg har må jeg sige også brug mange år på at finde en naturlig kæreste og folk som også vil overlever verden. Det tager ca tre generationer af folk der ryger og bruger deodrenter at mutere generen så der tredige generation fødes børn med sygdomme og kemiske skader. Det jeg bruger mest tid på er at fortælle folk om materialer til huse om kost og om alternativer. Men jeg bruger også meget tid på at lave få af mine egen produkter. Min store drøm er at tegne en by med minihuse og en lille industri med produkter og velnes Det skulle være en Camping Plads hvor folk så selv kunne teste og behandle den selv for få penge. Min erfaring er at man kan ikke fortælle folk hvordan de skal leve. For blive rasker eller få der 60% bedre..Min erfaring er at folk skal opleve der så vil de på 14 dage kunne opleve mirakler. Der er noget som mange mennesker ikke forstår. Det modsatte af stress er motion og erotik. Hjerne regennere hvis den får de rigtige input,,,,, Kvinden og manden er hinandens bedre halvdele…. Der for skal der arbejdes med psyken og med natur tanken at vi alle er en del af naturen.

  Faktisk så hader jeg Tantra fordi manden er ikke født til kun at være tjæner og kvinde ikke til at være hersker. Men hvis man følger naturen vil kvinde og manden få et bedre helbred og en bedre psyke. Der skal stresse ned og tænkes i planlægning og faste

  Mænd og kvinder som dyrker nok erotik vil aldrig blive fede fordi de ikke vil føle samme mængde sult. Alle later er konstane,,,,, Det handler om at opbygge sine nervebaner og sin hjerne hurtiger end den nedbrydes. Det sker genne stimuli af taktilsanser, vetibulærsans, nervesystenet udløses der stamceller fra Hjernen. Kosten kan enten skade=kvantitet eller helbrede=kvalitet.

 7. SusieQ, 30/12-2012 kl. 0.15

  Kære Henning
  Det lyder som om du allerede løfter en masse og giver til verden, så du har ikke levet forgæves. Dit indlæg kræver mere tid, og et bedre svar end jeg kan nå nu. Men tænker stadigt at du burde samle dine erfaringer, så andre kan få glæde af dem.
  De bedste hilsner fra SusieQ

 8. Anne, 2/1-2013 kl. 12.16

  Jeg stemmer i.. Henning, du har ikke levet forgæves og dit liv og viden er ikke spild.. Du har så meget at gi til os andre.. Og ja livet kan godt være ondt og hårdt, men husk du er din egen lykkes smed, sid ikke og vent på hende med hængepatterne ;0)

  Hvordan går skurvognsprojektet ??

  Knus og kram fra mig som har lært meget af dig.

 9. Henning, 2/1-2013 kl. 21.09

  Kære Anne jeg sider nu ikke og venter ;) Det der med sin egen lykke smed.. Kan nok hænde at det ender sådan -Bort set for at jeg er talsperson for en afdeling af Enhedslsiten men ikke så længe mere. Jeg har faktisk et par nye projekter i gang To nye veninder som er meget holistiske, Jeg vil godt indrømme at jeg kun triveds med pige venner. Piger er bare mere åbne og inteligente end mænd. Altså den naturlige pige type med hængepatter.

  Lige nu i dag er jeg ved et nyt sæbe forsøg med salmiakspiritus…I gamle dage brugte men urin i stedet og tanken er stadig selvforsyning kan man med få moderne metoder lave en naturlig livs cyklus hvor naturen hjælper os og vi hjælper naturen uden at det koster meget stor arbejdes indsats. jeg bruger min brændeovn til at lave mad på og til at lave vodka med men solen kan også lave vodka og bruges til at koge vand med uden at vi er til stede. Jeg regnere med at mit hus og min have er der en der dyrker i sommer og så håber jeg lidt på at prøve noget med shamanisme og vegetarmad og motion. Jeg vælger bistands hjælp resten af livet og prøver nok at leve på 10 kvadratmeter, jeg har næsten solgt båden. Måske jeg flytter i en lejlighed eller et kolonihavehus. Jeg dropper Læsø tror jeg nok. Det vil være fint for mig at bo nær et bibliotek ;-) jeg har stadig mange ideerjeg skal cykle og ro kajak og hygge med dyrkning af planter inde i de 10 kvadratmeter og jeg har en ide om en solfanger som gardin da gardiner jo kaster varmen ude af huset så tænker jeg at det var godt at kunne opsamle den varme i stedet for knuzer og tak

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: