Fred stilheden

Hærværksmotorvejen vil pløje sig ned gennem Jylland – man skulle mene, der er masser af plads, så hvorfor ikke, når nu alle de biler skal frem og sikre arbejdspladser i en trængt økonomi?

Ja hvorfor ikke lægge den der, hvor den skader mindst natur og mennesker?

Hvorfor lige placerer den, der hvor naturen er allersmukkest og hvor der i dag er ro og fred – hvorfor skal det ødelægges, for at man skal kunne komme hurtigere frem?

 

Står ved Albuen, en lille pynt ved Vejle fjord, og ser ud over isen. Et par krager flyver lavt hen over isen. Der er en let rimtåge og en smal stribe vand helt inde ved kanten, der ikke er frosset. Heri spejler den nedgående sol sig og frembringer en stribe af orange og turkis farver midt i alt det hvide.

Naturen er helt tyst – det kan jeg fornemme nedenunder bil støjen fra motorvejsbroen der går tværs hen over fjorden ikke mange meter herfra.

Erindrer stilheden i Lappland og længes efter at opleve denne totale tysthed igen.

Tænker over om jeg nogensinde vil kunne opleve stilhed ved Vejle fjord igen?

Kan næsten glæde mig helt ved tanken over, at der en dag ikke er mere olie, og alle bilerne vil være nød til at køre på el eller brint og vil måske til den tid være lydløse.

Men der er lang vej endnu, der er kun solgt lige omkring 1000 elbiler i Danmark.

Brintbiler findes der endnu færre af. Ved faktisk heller ikke om de er lydløse, ligesom elbilerne, eller om de også trækker et spor af støj efter sig.

Hærvejsruten er så ufattelig smuk en strækning ned gennem Jylland fra Viborg gennem granplantager, over Dollerupbakker med de oldgamle spor i mulden, hvor der i dag græsser fåreflokke. Med udsigt hen over søen. Videre ned til den vidunderlige købmandsbutik i Vrads, hvor man på vejen derned, går i noget natur der kan hensætte en til en fantasi om, at man går der i en helt anden tid, længe før industrialiseringen.

Her virker naturen næsten uberørt af mennesker bortset fra et par hjulspor i bunden af dalen og af og til kan man se en el-ledning, der med sin tilstedeværelse tvinger en tilbage til nutiden.

Turen går videre sydpå og krydser af og til det almindelige vejnet, men oftest er det på rolige og stille veje langt ude på landet, og gennem natur der byder på større naturoplevelser end man ellers eksponeres for.

Der er stille mange steder langs hærvejen, man finder både en indre og ydre ro, når man vandrer der.

En indre styrke, der giver ballast i en urolig tid.

Vi mangler rolige steder, hvor vores sjæl kan finde et refugium for den stress der er i livet.

En motorvej vil spolerer så meget.

Ikke kun naturen, men også freden.

Larmen fra en motorvej begrænser sig ikke kun til vejbanens asfalt, men støjer mange kilometer til alle sider, alt efter vejr og vindretning.

Støjen er til gene for de mennesker, der er tvunget til at leve op af den. Støj har en langvarig negativ indflydelse på livskvaliteten, med helbredsmæssige gener til følge.

Nu har vi et sted vi kan søge hen, når vi virkeligt har brug for at finde ro i sjæl og legeme, men det varer kun ved, hvis vi freder roen og stilheden.

Ligesom man har fredet nattehimlen i Brorfelde, så man til stadighed vil kunne se stjernerne.

Så vil det være dejligt, hvis man også freder stilheden langs de mest sårbare og naturskønne steder langs Hærvejen.

 

Rigtig god søndag

fra SusieQ

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Henning Simonsen, 20/1-2013 kl. 13.22

  Tak for de smukke tanker at frede nattehimlen så vi kan se stjerner lyder som et godt projekt og så skulle der ikke være gadelys mere end det man lige har brug for. Du vil næsten glæde dig til at Olien slipper op. Jo men samtidig har vi baladen at Total vil bore efter skiffer gas i Danmark og at flere udenlandske firmaer har fået lov at bore efter olie i Danmark. Selv om vi skal væk fra forsile brændstoffer ca 2050 Skiffergas vil betyde forurening af grundvand og det vil gå galt. Samtidig med boretårne med 4 kms mellemrum vil der blive lavet mange veje i den Danske natur. -De er begyndt. For leden dag var der borgermøde i Ålbæk at kommunen vil opsætte 10 vindmøller størrelsen er 140 meter i højden. De kommer til at stå i et natur område ….. Pest eller kolera…. Vi vil ikke have motorveje og folk bør helst arbejde der de bor af hensyn til miljøet. Der burgte heller ikke være noget der hed flytrafik for at tage på ferie eller for at rejse til Eu parlementet. Fly trafik forurener ret meget. Brintbusser lamer mindre end almindelige busser. Egentlig skal vi nok hen og køre på komprimeret luft i stedet for el da elbilers batterier er et problem. Jeg har selv haft Ellerter. Lufttanke kan holde næsten i evigheder. Et batteri holder ikke så længe og skal recirkuleres. Bemærkning om Østers. Det er dejlig at der stadig findes fjordrejer, muslinger og østers. Muslinger og Østers findes der også mange af andre steder i Danmark. Hvis man er nogel stykker der vil noget med fremtiden så findes der faktisk uandede muligheder i naturen som ingen tænker på. Vi er planlægge en ny måde for worrfing og simple living små hytter og tjænester for mad Jeg prøver viklig på ikke at skrive for mange kommentarrer da her jo også skal være plads til andre folk. Men jeg har meget på Hjerter, også en god Søndag til dig SussieQ og tak for det fine indlæg du laver….Helt fantastisk flotte.

 2. SusieQ, 20/1-2013 kl. 14.27

  Tusind tak for roserne Henning.
  Det skal nok også tages med et gran salt, det med at jeg næsten glæder mig til olien slipper op. For det bliver altså også noget af en omstilling for os, som jeg godt kan grue lidt for, hvordan det vil komme til at løbe af stablen, når den tid kommer. Har hørt at 95 % af industien er afhænging af olie for at kunne fungere. Og det bliver altså noget af en forandring, som jeg håber vi når at finde mere miljørigtige alternativer til snart.
  Du har fuldstændig ret, skiffergas er noget forbandet lort for at sige det mildt. Det har totalt ødelagt grundvandet i store områder i USA, fordi de sprøjer ufatteligt giftige mineraler ned i jorden, som dermed kommer ud i drikkevandet, når de sprænger sig vej ned til gassen. Desværre er det som om den danske regering løber med hovedet under armen, mod bedre vidende når de bare lader franske firmaer bore løs, uden at de vil oplyse hvilke stoffer det er de anvender under boringen.
  Henning jeg synes det er fint du skriver svar til vores indlæg, det er ikke sikkert jeg når at besvare dem altid, men der er masser af plads til at andre kan skrive deres kommentarer også – og jo mere debat, jo mere relevant er vores blog jo.
  Du har nogle gode idéer til simple-livning, som jeg ikke helt selv kan leve op til i mit liv, men de viser vejen, og kan inspirer andre til også at blive mere miljøbevidste og det er jo godt.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: