Dyrk din egen sukker

… jeg har leget lidt med stevia på det seneste …

Det er en udmærket sukkererstatning, jeg har også et stykke tid brugt stevia-drys som sødemiddel og dermed sat mit sukkerforbrug betydeligt ned …

Der gik lidt tid før stevia blev lovligt at bruge, men efterhånden viste undersøgelserne, at stevia – i modsætning til vistnok alle andre kunstige sødemidler – ikke blot er uden bivirkninger, men har flere sundhedsfremmende effekter.

Ulempen, for mange, er så smagen.
Dels er sukkersmagen meget kraftig – for vammelt for nogle – dels har den en markant lakrids-agtig bismag, som mange ikke bryder sig om, og som gør at den ikke kan bruges til hvad som helst.
Godt nok kan man – så vidt jeg véd, jeg har ikke selv prøvet det endnu – få stevia-sødemiddel, hvor bismagen er fjernet, men dét er meget dyrt.

For mig er den et udmærket alternativ til sukker, især som erstatning for glasur.
Her giver den særegne smag kun ‘kant’ og generer mig ikke synderligt …

Man kan dyrke stevia uden de store problemer.
Den er faktisk en ret hårdfør plante, der sagtens kan vokse i en vindueskarm …
Jeg fik to stevia-planter af en bekendt for et års tid siden, og den ene er endnu i vigør …
Selv om den efterhånden ser lidt mystisk ud, den er meget lang og ranglet, men er til gengæld gået i blomst ..

Den skulle være nem at opformere – min bekendte gør det med sine, det var et par stiklinge jeg havde fået ..
Hvis man klipper toppen af planten, sætter den to nye skud i bladhjørnerne lige under, og dem kan man så osse nippe af og sætte i jorden.

Jeg har ikke rigtig prøvet det endnu, jeg tror min egen plante er for svag til alt for store omvæltninger lige nu, jeg har haft ret travlt  det sidste år og ikke rigtig haft tid til at eksperimentere …

Men det er i virkeligheden ret vildt at man nemt selv kan dyrke en plante, som måske kan blive et roværdigt bud på en erstatning for dén raffinerede sukker, der faktisk laver så meget ravage for os …

Også de friske blade fra stevia har den meget kraftige sukkersmag, så de kan bruges direkte …

7 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Lise, 18/2-2013 kl. 5.31

  Jeg bruger udelukkende stevia som sødemiddel og er slet ikke generet af bismag.

  Spændende med planten, glæder mig til at følge med

 2. Henning, 18/2-2013 kl. 23.22

  Det kan faktisk også lade sig gørre at dyrke sukker roere. Man skræller og snitter den og kørre dem gennem en kødhakker, Så bliver de kogt og saften presset fra. Bag efter koger man væsken med til en tyk sirup, Den stå så og krystaliserrer lige som honning. Jeg har aldrig selv prøvet at lave have på en biodynamisk måde. Det vil sige uden at pløje, grav eller fræse. Jeg vil prøve i år at dække jorden ned med halm og gødning og plate uden instrumenter. Vi er nået der til at mange vil være selvforsynende. Det kan faktisk blive en lille industri hvor man bytter produkter med hinanden. Det er lidt smart at lave store mængder af et produkt og så bytte med hinanden.
  Så kunne jeg lave solfangere sæbe og syltetøj.

 3. SusieQ, 19/2-2013 kl. 21.08

  Jeg fik nogle stevia frø forærende for et par år siden, men lykkedes ikke med dem. Fik så en plante sidste år, og den voksede fint indtil efteråret, hvor jeg tog den ind, men den overlevede ikke i vindueskarmen.

 4. Henning, 24/2-2013 kl. 17.42

  Jeg har faktisk oplevet det samme med at stevia går ud når de kommer ind om efteråret. Det er også hel ok med honning men jeg vil nu også gerne dyrke sokkerroer til sukker fordi jeg så vil lave det om til vodka og bjæsk.
  Det var egentlig tanken at solen skulle virke som et destilation anlæg. Jeg tror at det her år bliver mere til vindmøller som kan lave varme.

 5. Henning, 28/2-2013 kl. 12.44

  Der sker mere og mere på det altenative område og på det politiske område. Jeg møder daglig og har mødt rigtig mange spændende of the grid mennesker, Folkebevægelsen mod faste udgifter har fået mange nye medlemmer…..Det er spændende og i Frederikshavn vil man forsøge forsigtighedsprincippet med skiffergas. De der politiker kan nok mærke at der snart er komunevalg. I går aftes den 27-2 havde vi en fantastisk flot Skifer Gas nej tak demostration i Frederikshavn med musik og talere. Per Clausen hold bl.a. tale. Folkedemokrati har måske en chanse hvis vi arbejer for sagen.? Den nye brændsels afgift har skabt mange ny sorte arbejdspladser men desværre så tror jeg at mange af de viksomheder der sælger brændsel og briketter eller træpiller de lukker. Det var lidt nyt her fra Vendsyssel.

 6. SusieQ, 1/3-2013 kl. 20.37

  Tak for opdateringen Henning. Jeg har fulgt skiffergas debatten med stigende uro, for det er ikke lige ud af landevejen, men forbundet med nogle ret store problemer, hvis det går galt. Samtidig har udvindingen i USA bevirket at de har kunnet reducerer deres CO2 udslip, til gengæld har de eksporteret deres kul til EU der til gengæld forurener mere, så nytter det jo intet på verdensplan.

 7. Henning, 4/3-2013 kl. 13.38

  Hej Susie Q
  Desværre er det ikke et spørmål om at det kan gå galt.
  Alle boringerne vil med tiden begynde at blive utætte
  Det sker sikker ikke inden for de første 7 år men om 30 år vil der være mange af dem der siver. Boringerne skulle jo gerne holde for evig. Eller lige så længe der findes liv på jorden ? De skulle også gerne holde til jordskælv. Der skal bruges mange tons kemkalier blandet med vand og sand til fracking… Det meste af det bliver nede i jorden og det de pumper op vil sikker være lidt radioaktivt siges der af specialister,,,,Der skal også bruges veje og graves store pladser til de mange maskiner og der skal altid graves en pool til kemikalie fyld mudder det bliver ikke smukt i landskabet med boringer med ca 4 km afstand. Vi får ingen arbejdspladser af den grund, da Total har deres eget team. Jo der bliver en arbejdsplad per boring det er et lille lokalt borefirma der får lov at have et medansvar… det er et triks….Så kan man ikke hænege Total op på hvis der er noget som går galt. Det er også Total der selv skal stå for VVM redegørelsen og betale et firma for at skrive den,,,,,,Så spørsmålet er hvor ærlig og uvildig er mon så det firma der laver VVM?
  Man er jo begynd at sælge gas biler så det skal nok blive godt….:)

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: