Mit smukke rod

Mit smukke rod. Når man går rundt og ta’r nærfotos af sit rod, så ser det egentlig slet ikke så slemt ud. Faktisk kan det være helt pænt, når man hiver et udsnit af rod’et ud af sin kontekst.

Men man kan vel også bare kalde den slags sysler, at tage billeder af sit rod, for overspringshandlinger. En af de virkelig langt-ude-undskyldninger for ikke at rydde op: ”Lige et øjeblik, jeg skal lige tage billeder af det først….” …hmmm….

Nu skal det være. Jeg skal til at realisere min drøm: Ikke at eje ”ret meget”. Vi har købt et lillebitte hus på 53 m2, plus dog høj kælder som kan indrettes. Vi skal lære at leve simpelt. Vi er fire mennesker, der skal bo der. Hvorfor købe så lille et hus? Fordi det er billigt og dermed giver muligheden for at få tid sammen. Fordi tid er vigtigere end penge. Og ting.

Så nu skal det være – så’en en rigtig ”Ryd op i dit rod” sommer.

”Hav intet i jeres hjem, som I ikke ved er nyttigt eller betragter som  smukt.”
William Morris

Jamen, så er det jo meget enkelt!

 

Problemet er, at det nok ikke ”bare” handler om at rydde op og sortere een gang for alle. Der skal også noget vedligeholdelse til. Noget selvjustits og selvopdragelse. Hmmm…. Da jeg var omkring 10 år gammel smed jeg en mønt i en ønskebrønd og ønskede jeg ville blive bedre til at rydde op.

Det virker altså ikke rigtigt.

Måske det her er lidt bedre at huske på:

Hvis du tager det frem, så sæt det tilbage.
Hvis du åbner det, så luk det.
Hvis du smider det ned, så saml det op.
Hvis du tager det af, så hæng det op.

…og måske det her er endnu bedre:

Mit liv vil altid have beskidte tallerkner.
Hvis denne vask kan blive
et fordybelsens sted,
så lad mig lære vedholdenhed her.
Gunilla Norris

Vedholdenhed og fordybelse. Jo. Her har jeg bestemt noget at lære.

…Lotte

4 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. moloney, 12/6-2006 kl. 9.12

  Men tænk, hvis der ikke var noget at lære.

  Hvor er det nogen smukke citater.

 2. Lisa, 12/6-2006 kl. 9.25

  Og hvor er det noget smukt rod!
  Du har fuldstændig ret i at det ikke er gjort med at rydde op og rydde ud en gang for alle – 4 mennesker samler mange ting, hele tiden… Vi bor 4 (ind i mellem 5) på 100 m2, og det fungerer, når vi husker at sætte ting på plads, når vi lader impulskøbene ligge, når vi smider aviser i genbrugskassen, når vi hele tiden rydder op! Ind i mellem bliver det selvfølgelig kaotisk, men så er det jo en fordel at det ikke er 200 kaotiske m2 der skal styr på!
  Held og lykke med jeres nye hjem :-)

 3. moloney, 13/6-2006 kl. 11.16

  Jeg læste en artikel for snart mange år siden af Inge Røpke. Hun skriver, at en person i et stammesamfund i gennemsnit ejer 200 genstande. En gennemsnitsperson i et såkaldt moderne samfund ejer til sammenligning 10.000 genstande. Alle disse ting skal have en plads, ryddes op, støves af, repareres, transporteres – hvis de da ikke ligefrem bruges. Det bruger vi så en masse tid på, os moderne og såkaldt civiliserede mennesker.
  Dengang, omkring 1990-91, besluttede jeg at jeg ikke ville have flere ting, eje flere ting, end jeg kunne have på eet værelse. I alle årene har jeg sorteret, smidt ud, flyttet rundt, overvejet, vurderet – ikke købt bøger, ikke købt plader, ikke købt nips, ikke købt……
  altså ikke fordi jeg ikke ville unde mig nogen ting, som jeg faktisk ønsker mig, men fordi jeg gerne ville have at de ting jeg har repræsenterer et ægte oplevet behov.
  En spændende rejse!!

 4. Lotte, 14/6-2006 kl. 15.21

  Ja, det er jo det! Jo større vi bor, des mere plads har vi at rode på. Suk.

  Og, Anne, du har bare fat i noget fuldstændig rigtigt dér!!!!! Det er lige dér, jeg gerne vil nå hen.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: