Bæredygtig spædbarns mad

Hvad har amning, miljø og det enkle liv,  at gøre med hinanden?

Ret meget synes jeg.

Det er så meget enklere at amme, HVIS man altså har fået det til at fungere.

Og det kan faktisk godt være ikke så lidt svært, også selvom man fra starten var helt sikker på, at det var det man ville, fordi det er det bedste for ens barn.

Man giver det en større modstandsdygtighed med i vuggegave, en højere intelligens og det har ikke så stor risiko for at få allergier, og så er der naturligvis det helt enkle; den tætte tilknytning mellem mor og barn.

Nu får jeg en masse mødre på nakken – det er ikke mit mål at genere nogen, for det kan være hammer svært, at få amningen til at fungere. Der kan være for lidt mælk, eller for meget. Barnet kan have problemer med at sutte og en hel masse andre ting. Og så gør det h……. ondt i starten, det føles faktisk som at blive bidt af en lille hundehvalp med syle spidse tænder.

Men altså, hvis man er så heldig at det lykkes, så er det ligesom den mest naturlige mad man kan give sit spædbarn. Kvinder er blevet skabt med to spædbarnsvenlige madpakker konstrueret foran på kroppen, designet i det rigtige format, og med indbygget mikroovn til opvarmning af mælken til præcist rette temperatur, uden fare for at barnet bliver forbrændt, eller at mælken er sur, eller for kold, blandet i præcist det rigtige forhold til netop en menneske unge.

Man kan jo lige som ikke stikke ungen en bøf, eller en cæsarsalat, hvis man nu har bevæget sig uden for sit hjem.

Vi plejer at bryste os af vores tolerance og frisind her i Danmark. Vi er gået i krig for at forsvare de Afghanske kvinder mod Taleban. Noget af det der ramte dem i nakken, da Taleban kom til magten, var at de ikke længere måtte gå ud, med mindre de var i selskab med en mand. De måtte ikke længere arbejde, uddanne sig og udtale sig offentligt. Den ret ville vi danskere gerne forsvare, for det var forfærdeligt at de Afghanske kvinder fik verdens højeste selvmordsrate, flest psykisk syge kvinder, flest kvinder der døde i barselsseng, og flest kvinder med depressioner. Vi sendte danske soldater i krig for at befri de Afghanske kvinder fra Talebans tyranni.

I FN’s konvention om barnets rettigheder, som i daglig tale bliver kaldt Børnekonventionen

står der blandt andet:

1. Deltagerstaterne skal bestræbe sig på at sikre anerkendelse af princippet om, at begge forældre har fælles ansvar for barnets opdragelse og udvikling. Forældrene, eller i givet fald værgen, har hovedansvaret for barnets opdragelse og udvikling. Barnets tarv skal for dem komme i første række.

Artikel 24
1. Deltagerstaterne anerkender barnets ret til at nyde den højest opnåelige sundhedstilstand, adgang til at få sygdomsbehandling og genoprettelse af helbredet. Deltagende stater skal stræbe mod at sikre, at intet barn fratages sin ret til adgang til at opnå sådan behandling og pleje.

2. Deltagerstaterne skal arbejde for fuld gennemførelse af denne ret og især tage passende forholdsregler for:

(a) at formindske spædbørns- og børnedødeligheden;

(b) at sikre ydelsen af nødvendig lægelig bistand og sundhedspleje til alle børn med særlig vægt på udvikling af den primære sundhedspleje;

(c) at bekæmpe sygdom og underernæring, herunder inden for rammerne af den primære sundhedspleje, blandt andet ved anvendelse af let tilgængelig teknologi og gennem ydelse af tilstrækkelig og nærende mad og rent drikkevand under hensyntagen til de farer og risici, der er knyttet til forurening af miljøet;

(d) at sikre kvinder passende svangerskabs- og barselspleje;

(e) at sikre, at alle grupper i samfundet, særligt forældre og børn, oplyses om og har adgang til undervisning og støttes i brugen af grundlæggende viden om børns sundhed og ernæring, fordelene ved amning, hygiejne og rengøring af omgivelserne og forebyggelse af uheld.

 

Hm barnets tarv er vel, at få den føde serveret der er mest optimal for netop et barn?

Modermælk er det mest optimale produkt til spædbørn, hvis man altså er i stand til at amme. Nu vel, siger du måske, men så kan moderen da bare blive hjemme og amme sit barn, hvorfor skal hun føjte rundt på caféer og belemre fredelige voksne og frigjorte pænt spisende mennesker med sit diegivende bryst i næsten øjenhøjde?

Hvorfor skal de oppumpede silikonebryster stå i børneøjenhøjde i kiosker og supermarkeder?

Hvorfor er der ingen der brokker sig over det? Mens et ammende bryst skaber vild forargelse?

Hvorfor tænker man ikke på hvor meget vi sparer naturen i vandforbrug, plastikflasker og elektricitet, når kvinder ammer i stedet for at give flaske?

Hvor er den del henne i debatten?

Dette var også oppe og vende da jeg kæmpede med amningen for 12-13 år siden, og det gjorde at jeg blev ude af stand til at amme mit barn ret mange andre steder end hjemme. For tænk hvis jeg kom til at støde nogen, ved at give mit barn mad i dets naturlige indpakning?

Man bliver aldrig mere sårbar end lige efter man har født sit barn.

En debat der kritisere ammende kvinder, er ikke noget der støtter kvinder i at kæmpe sig tappert igennem; ømme bryster, brystvorter med sår og brystbetændelse, ammebrikker (silikonetutter man kan sætte uden på brystvorten, hvis barnet ikke kan tage ved, og som fyldes med mælk, så man bliver drivvåd ned af maven, hvis barnet løfter hovedet og tager ammebrikken med sig).

Det kræver opbakning og omsorg, at få amningen godt i gang. Det kræver støtte og forståelse, tid og rum til den ammende kvinde og hendes nyfødte barn. Ikke ligefrem noget der gøres meget i, i Danmark, hvor man har lukket alle de mest spædbarnsvenlige fødesteder først og nu leverer fødsler på samlebånd og hurtig hjemsendelse giver bonus i hospitalskassen.

Sammen med en domstolsafgørelse, der giver hånt om barnets tarv og kvinders rettigheder, så har amningen og de deraf mere robuste, modstandsdygtige og intelligente børn dårlige vilkår i fremtidens Danmark.

Miljø er for mig sund fornuft.

At forbyde at nyfødte må få det at spise, som er blevet optimeret gennem millioner af år, så det passer lige præcist til dem, det er galimatias og totalt ubæredygtigt.

De bedste hilsner

fra SusieQ

 

 

 

 

Skriv den første kommentar

Trackback

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: