Æbletid
Skrevet af SusieQ, 31/8-2014 kl. 20.33 | forbrug, have, husholdning, mad, Økologi, økonomi | Skriv den første kommentar
Ja landet bugner af dejlige æbler, blommer og pærer.
Vi har så meget frugt at vi lader den ligge og flyde og rådne op under træerne.
Flygtninge og besøgende fra lande med mindre madspild undre sig over det, og spørger om æblerne i vores haver er giftige, siden vi ikke spiser dem, men køber og slæber æbler fra Argentina med hjem fra supermarkedet.
Næh nej vi er nok bare ret dovne – hvilket jo er lidt misvisende da der skal tjenes penge før man kan købe æblerne i supermarkedet og de skal slæbes hjem også.
Mens man jo bare kan gå ud i haven og plukke et fra træet, det er jo i bund og grund ret meget lettere.
Men når der nu er denne enorme overflod af æbler i Danmark, så er der heldigvis også nogen der forsøger at udbrede muligheden for at få fat i gode spiseæbler gratis.
Her på Sanker kan du se hvor i landet der er mennesker som tilbyder dig gratis at komme og hente deres frugt, så den ikke går til spilde.
Hvis du selv er en af de heldige der har masser af frugt i overskud, så kan du tilbyde den til andre på siden.
Danmark har jo en guldgrube af forskellige æblesorter og du kan lærer meget mere om dem ved at besøge Pometet hvor de har 300 forskellige sorter.
Man kan jo også købe sig en æblepresser og lave sin egen æblesaft.
Der findes flere forskellige muligheder, men her er 3 forskellige;
Hjemmeproduktion og her sælger de dem også Naturværkstedet – og Nordisksselvforsning sælger også frugtpressere – jeg får desværre ikke procenter af deres salg, det ville ellers være dejligt.
En af mine yndlingsopskrifter med æbler er en smuldre kage, men nu kan jeg ikke finde opskriften – tror også I har fået den før.
Men uden opskrift ville jeg gøre cirka sådan her:
Smøre et tærtefad
Skære æblerne i tynde skiver.
Drysse dem med kanelsukker.
Røre smør og sukker (og evt. vanilje og hakkede nødder eller mandler) og smuldre melet i
og bagefter hen over æblerne.
Bage det hele i ovnen til det ser lækkert ud.
Servere med enten flødeskum eller creme fraiche.
Nå ja det var jo virkeligt en opskrift på slump
I får lige en mere, til de af jer der har for mange squash.
Denne her opskrift har jeg fået af Kis der arbejdede i køkkenet i Vandel børnehave, da jeg var derude for mange år siden.
Kis var en fantastisk bondekone fra Hejnsvig, der havde fået 4 børn og haft 3 ble børn på en gang. Ret imponerende bedrift.
Kis’ Squash-kage
3 æg
5 dl sukker
Piskes godt sammen, herefter tilsættes
2 små dl. salatolie
5 dl. groftreven squash
5 dl mel
1/4 tsk. bagepulver
2 tsk. natron
1 tsk. salt
3 tsk. kanel
2 tsk. vaniljesukker
Bages 1 time v. 200 C
Passer til 2 springforme eller en lille bradepande.
Alle ingredienser i de to opskrifter er naturligvis økologiske, (der hvor det er muligt at få det) der er ingen grund til at spise giftrester når man kan blive fri.
Jeg sover også bedre når jeg ved jeg har forsøgt at beskytte vores grundvand mod sprøjterester. Det regnvand der falder nu, bliver til vores drikkevand om 40 år.
Så kan vi måske være ligeglade, men det er vores børn og børnebørn ikke, den dag de bliver ramt af konsekvenserne af for meget roundup i drikkevandet.
Håber du må få en dejlig uge med lækre danske æbler i frugtskålen.
De bedste hilsner
SusieQ
Skriv din kommentar: