Fønhus- en norsk forfatter og naturværner.

Mikkjel Fønhus var kendt for sine bøger om vildmarken i Norge. På sit sæt har hans opfattelse af natur og samfund en analogi til nutidens natur og økologi – bevægelser. Han skrev bl.a. bøgerne . “Der vilmarka suser” og “Trollelgen.” Bøger der viser en stor indlevelse i natur, dyr og miljøets betydning for menneskets trivsel. Fønhus påpeger, at vi ikke kun lever af dyrene fysisk, men også åndeligt. En sansning som vor egen filosof Knud Erik Løgstrup benævnte: “En stemning af sindet.” Fønhus` bøger drejer sig om beskrivelsen af den norske natur, elvene, klipperne, dyrene og skovene. Samtidig advarede Fønhus samtiden om farerene ved at fjerne os fra enheden med naturen. En advarsel vi i dag tydeligt ser med de globale klimaændringer. I F´syn på naturen ser vi også paralleller til økofilosofiens fader Arne Næss, som med sin dyb- økologiske ræsonnementer advokerer for et harmonisk sammenliv ml. natur og samfund…….. Fønhus bekæmpede ivrigt bjørnejagt m.m.

I et radioforedrag til ungdommen sagde Fønhus: “Vi har ikke råd til at miste naturromantikken. Vi har mindre råd end nogensinde, fordi maskinerne gør os så fattige. Mennesket bliver selv en slags maskine.” Stærke sager i 1925, hvor alt stod i teknikken og fremskridtets tegn! Fønhus var en af de første natuværnere. I sit liv levede han derefter – et enkelt liv ude i naturen.

Han var modstander af biler, og cyklede altid selv eller tog toget. I sin alderdom blev han æresmedlem af Norges Naturvernforbund.

1 kommentar

Trackback

Kommentar(er)

  1. PinUp ставки, 10/5-2024 kl. 15.18

    Вы ещё не в курсе, что настоящие приключения происходит в PinUp, а не в комментариях?

    Каждый выбирает свой способ релакса, мой –
    это PinUp. Здесь полно удачи!

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: