Heste på gaderne og drager over havet

Hvad gør man når det en dag for alvor begynder at stramme til omkring energikilder?

Her er et par bud.

I Frankrig er der en bevægelse, der arbejder på at få heste tilbage ‘på banen’, som et seriøst alternativ til biler.
Der er sat forsøg i gang i flere byer, hvor man bl. a. bruger hestevogne til skolekørsel, og til at samle affald.

http://information.dk/151497

Jeg er selv lidt imponeret af heste.
Hesten er et flugtdyr; og alligevel kan den lære at bevæge sig midt i den brølende trafik i en moderne by uden det rører den det mindste.
Den giver en såre effektiv og omgående omsætning af energi. Slip den løs på en græsmark, og man har energi til transport af ganske megen vægt de næste timer.
Lokalt kredsløb – fornyelig energikilde uden miljøbelastende transport – og så er det behagelige dyr at være sammen med, dyr med personlighed, og glade for menneskeligt selskab, ligesom f. eks. geder.

Det er også utroligt, at de store dyr kan leve med at blive brugt på dén måde … de har ingen særlig gavn af samarbejdet med mennesker, og alligevel finder de sig sindigt i at slide og slæbe dag ud og dag ind.

Problemet med heste i større omfang, er så måske gas-udledning. Det er jo et kendt CO2-problem fra bl. a. køer. Til gengæld har jeg læst, at kænguruer ikke udleder så meget metan at det spiller nogen rolle – men de er nok ikke så praktiske som trækdyr.
Ganske vist er det ikke så interessant at tænke sig et omfang af hestetransport, der svarer til nutidens mængde af biler.
Men spørgsmålet er, om ikke meget af vores trafik i byerne skyldes en uhensigtsmæssig infrastruktur, som på sigt kunne laves om. Så kunne mange af bilerne erstattes med cykler – og heste måske bruges sammen med eldrevne offentlige transportmidler.
Interessant nok, er der faktisk folk der eksperimenterer med at bruge heste som trækkraft i landbruget .. det vender jeg lige tilbage til.

Fra en helt anden side, eksperimenteres der seriøst med at bruge sejl som energibeparelse for store fragtskibe.

http://politiken.dk/videnskab/article208357.ece
Det ville da være noget af et syn, at stå ved bredden af Storebælt en sommerdag, og se på skibe – især da hvis man får nogle kreative hoveder til at udsmykke dragerne ..

For så også at få en anden vinkling med, er det da interessant at se en kritisk rapport om ideen – som påpeger økonomiske problemer, men heller ikke helt skyder ideen i sænk ..

http://ing.dk/artikel/27921

Spørgsmålet er så også, om ikke økonomien bliver bedre når energien for alvor bliver dyr.
Og om man kan tænke nye typer af solceller ind i det, når disse bliver billigere (og mere energivenlige) at fremstille .. (Fandt et svensk link om en ny solcelletype jeg har læst om i et dansk blad – jeg giver det videre til eventuelle interesserede, men skal nok lige vende tilbage til dét også .. det er faktisk r-e-t interessant)

http://info.uu.se/press.nsf/pm/miljovanlig.solcell.idEDA.html

.. og godt nytår, iøvrigt ..

/Carl

1 kommentar

Trackback

Kommentar(er)

  1. himmerlænder, 3/2-2009 kl. 21.48

    Når man taler om- og prøver at beregne hestes co2 udledning, skal man huske på at hvis ikke heste græsser det åbne land. skal det så vokse til, dyrkes med kornavl (+ kunstgødning hvis vi ikke vil have animalsk gødning), eller hvad skal der ske med jorden?

    Hvis den samme grøntmængde bare skal ligge og rådne, i stedet for at ædes af heste, vil grønmassen forbruge ilt og udlede co2 i ca. samme mængde som hvis det passerer en hests tarmsystem.

    Heste er et fantastisk dyr, de kan slide og slæbe, endda give mælk (smager rigtigt godt i kaffen) og når vi bliver trætte af at se i disse smukke dyrs øjne, kan de levere godt kolestorolfattigt kød, skind og læder. Ja alt i dette dyr kan recirkuleres tilbage til naturen. En traktor forurener og udleder ikke kun co2 når den kører, den skal også udvikles, fremstilles og bortskaffes.

    Desværre glemmer det ko-pruttællende folk at tage alle faktorer med i betragtning.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: