Man bestemmer vel selv

Dette er indlæg er skrevet inspireret af de to kommentarer fra Hanne Oustrup og Jens Johan Dahlklid. Hanne spørger: Hvor er I blevet inspireret til denne blog om Simple Living. Jeg mener også at indlæggene har en undren over Ø-rigets udlægning af begrebet Simple Living som et turisme pakke-produkt.

Min inspiration kommer fra mailinglisten. Der har været gentagne diskussioner om, hvad Simple Living er. Desuden har der været efterspørgsel på konkrete erfaringer med Simple Living, altså beskrivelser fra “almindelige mennesker” om hvordan man har integreret elementer af Simple Living i sin hverdag. Mange på mailinglisten var ikke interesseret i at modtage mange mails.

Ud fra dét opstod ideen til denne blog, hvor man jo så netop kan skrive hvad man selv mener og hvad man selv har erfaring med. Den er uforpligtende på den måde, at man aktivt skal klikke sig hen til den, så den kommer ikke til at virke som forstyrrende fyld i nogens mailbokse.

For mig er det fortsat interessant at læse om andres overvejelser og erfaringer. Den tid vi lever i er for mig en slags tid, hvor jeg hele tiden på et eller andet niveau gransker mig selv om mit liv nu også er sådan som jeg selv ønsker det skal være – ud fra hvad jeg selv vurderer der er realistisk med de rammer, som jeg lever mit liv i: politisk, økonomisk, miljømæssigt, juridisk, historisk og så videre.

Jo mere jeg har fat i at forme mit liv så jeg vågner op om morgenen med en glad følelse af at være til – jo mere enkelt og ligetil bliver livet for mig.

Jeg er interesseret i at leve det for mig bedst mulige liv. Det betyder ikke at jeg er en egocentreret egoflipper. Andre kan naturligvis mene sådan om mig og de kan anse mine dispositioner for tåbelige. Men jeg synes selv jeg lever et liv, hvor der er plads til mig og mine værdier samtidig med at jeg har respekt for at der er andre, der lever deres liv på andre værdigrundlag.

Dette Simple Living forum har været godt for mig i den fortsatte proces med at gøre mig mere og mere klart, hvad mine værdier er.

I relation til turisme, så mener jeg, at når man som turist kommer til et sted så sker der netop det, bevidst eller ubevidst, at ens værdier kommer i spil. Når man ser og oplever hvordan “de andre” lever, så får man en lejlighed til at blive mere klar på sit eget liv. “De andre” bliver spejlet hvorigennem man ser sig selv.

Denne mulighed for reflektion er klart en del af pakken med mine retreats, som jeg formoder vil komme til at blive markedsført under Ø-rigets pakketure. Jeg er med i det kompetanceudviklingsprojekt, som Ø-riget har fået i stand og inviteret til, jeg kunne desværre ikke deltage i ekskursionen. Om det kommer til at hedde Simple Living, Off line Tours eller hvad, det må tiden vise.

Når man kommer til mig og mit sted får man klart en lejlighed til at spejle sig og reflektere over sit eget værdigrundlag. Hvis man har problemer med det, hvad mange mennesker har, kan man oven i købet mod ekstra betaling tale med mig om de refleksioner man har af mere eksistentiel art.

Ja, jeg ved godt at i vore dage er det kun “de andre”, der har problemer. Nu hedder det udfordringer og utilstrækkelige copingstrategier, kært barn har mange navne. Mennesker har til alle tider reflekteret over deres eksistens under forudsætning af at de har haft et vist minimum af økonomisk og social tryghed. Derfor synes jeg at det tyder på styrke og mod at indse, at der er områder af ens liv, som man måske ikke lige har 100% tjek på. Og for dem, der har en impuls til et mere enkelt liv, ja, der kan et ophold som turist på en af de danske småøer være en del af vejen. Også i Orø Urtehave i det skønne nye “bo-i-haven” hus, som jeg hermed varmt anbefaler.

Indsendt af Anne

8 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Hanne Oustrup, 9/2-2008 kl. 17.42

  Kære Anne,
  Tak for din grundige indlæg/kommentar. Lige nu kunne jeg godt tænke mig at vide, hvordan kompetanceudviklingsprojektet er opstået indenfor Ø-riget. Det lydet spændende. Det var noget i den retning vi efterlyste på studieturen med Ø-riget. Jeg tænker, at min holdning ofte er for fokuseret på resultater og for lidt på process. Egentlig er livet jo primært process, som der så nogle gange kommer resultater ud af. Hilsen Hanne

 2. Anne, 9/2-2008 kl. 18.39

  Der er resultater hele tiden. Og proces hele tiden. Efter min mening.
  Jeg ved ikke hvordan Ø-riget har fået ideen til kompetanceudviklingsprojektet, men det er jo sådan en socialfondsting. Jeg er smadderglad for at være med, jeg har fået nogle gode redskaber til at analysere min virksomhed. Og tro på at mine retreats kommer til at fungere også rent forretningsmæssigt. Jeg går ikke så meget op i det med penge, men de skal jo til. Eller måske skal de ikke – men jeg har ikke fundet ud af at leve uden penge. Undtagen hvis jeg gik i kloster – men selv dér er der jo også et økonomisk kredsløb, det er blot ikke den enkelte, der bliver konfronteret med det.

 3. Carl, 10/2-2008 kl. 0.17

  “Der har været gentagne diskussioner om, hvad Simple Living er.”
  Ja, det må man sige.
  Det er interessant, igen at fornemme en modsætning mellem ‘afstresnings’ Simple Living, og ‘økologisk – materielt’ Simple Living ..
  Og også tankevækkende, at de to projekter der omtales ovenfor, indeholder begge ‘typer’.

  Nå, men foreløbig har vi kun to tolkninger af Simple Living på banen.
  I virkeligheden er der 10 ..
  Det vender jeg lige tilbage til, i et senere indlæg ..

 4. Lotte, 10/2-2008 kl. 11.54

  Jeg synes det er vældig interessant, dét her. Både fordi jeg ikke selv har særlig viden om, eller har tænkt særlig over, simple living og turisme. Det er det gode, ved forskelligheden: Inspiration og en ny viden “Ja, sådan kan man jo også gøre”.

  For mig er simple living begrebet flydende, og har ændret sig over tid/alder. Da jeg var ung (før simple living begrebet var kendt for mig) var det noget med kun at eje så meget, at jeg kunne slæbe det ned i en trailer og flytte mig hvorhen jeg ønskede. Og hele tiden have titusind kroner på bankbogen til indskud i et værelse. Det var altså noget med at være FLYTBAR. Og i høj grad ses i sammenhæng med følelsen af FRIHED.

  NU har jeg mand og børn, og pludselig ønsker jeg ikke længere at være FLYTBAR. Nu vil jeg gerne stadig eje kun FÅ TING, så jeg ikke skal gøre rent hele tiden ;-) og ikke bruge meget tid på at holde orden. Det handler om at bo småt og leve billigt, så vi ikke skal arbejde så meget, men har TID sammen, som familie.

  Til enhver tid bekymring for miljø og overforbrug.

  I korte træk.

  Og sådan har begrebet ændret sig for mig, en smule, over tid.

  Jeg skriver også herinde på bloggen, af og til, og blev i tidernes morgen inviteret af Anne, til at skrive med. (Glæde :-) ) !

  Gode hilsner Lotte

 5. Carl, 10/2-2008 kl. 12.11

  “… jeg ikke skal gøre rent hele tiden ;-) og ikke bruge meget tid på at holde orden. Det handler om at bo småt og leve billigt, så vi ikke skal arbejde så meget, men har TID… ”

  PRÆCIS også min tilgang til SL
  – det kan ikke udtrykkes bedre!!

  ” … i høj grad ses i sammenhæng med følelsen af FRIHED.”

  Hmmm … dén vil jeg lige tænke over ..jeg ville måske i mit univers bruge ordet, UAFHÆNGIGHED .. ‘Selvberoende’, måske .. stof til et senere indlæg ..

  /Carl

 6. Lotte, 10/2-2008 kl. 21.47

  Jeg er meget spændt på at høre, hvad du finder frem til, Carl :-)

 7. Hanne Oustrup, 15/2-2008 kl. 13.42

  Denne dialog er utrolig spændende.

  For 10 år siden tog min mand og jeg initiativ til at starte lægeurtehaven ORØ URTEHAVE se evt. http://www.langdal5.dk.
  Grundideen bag den var, at inspirere gæster til at lære om lægeurter selv at finde ud af at bruge dem og dermed opnå en øget sundhed og gradvis ikke at skulle bruge traditionel medicin.
  En anden tanke var at fortælle om kost og krydderurter igen helt konkret ved at vise krydderurterne i haven. Det er soleklart for mig, at vi mennesker kan forhindre sygdom ved at spise den mad vi hver især har brug for, ja også at vi selv kan helbrede sygdom bla. ved at spise det, der for os er korrekt.
  En tredje tanke var at fortælle om dyrkning af lægeplanter og herunder økologisk og biodynamisk dyrkning, hvilket der absolut er interesse for.
  Og endelig: jeg oplever at mennesker ved at se på smukke planter bliver glade. Det er så for mig at se en vej til at åbne op ind til hjertet, den indre stemme og intuitionen. Har et menneske først fat her kan det selv finde ud af, hvad der godt for det og hvad der er skidt.

  Det må være den vej vi alle skal gå, så vi undgår at blive manipuleret med af os selv eller af massemedier eller af massekonsum.

  Nu er jeg så for ganske nylig begrebet ”Simple Living” kommet ind i mit liv i forbindelse med turisme. Jeg har faktisk ikke tænkt, at det jeg selv har arbejdet for i mange år kunne kaldes ”Simple living”. Sådan som jeg ser det, kan det jo sagtens forenes med de øvrige tiltag, som findes her på stedet.

  Det kan godt tænkes at mange mennesker nu er så stressede at færdigpakkede ferie og rekreationstilbud lige er sagen. Det kan vi godt tilbyde her med vort ”bo-i-haven” tilbud, som vi arbejder på at udvide med et Wellness på Orø tilbud.

  Når jeg taler/skriver/læser om disse emner opstår en væsentlig bevidsthedsgørelse af mine egne tanker, så tak for det.

  Solskinshilsener fra Hanne

1 Trackback(s)

 1. Det enkle liv - og frihed « Jeppe 4-ever | 20/4-2008 kl. 11.11

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: