Stop Madspild

Ved at stoppe madspild, kan du glæde din pengepung og nedsætte dit private CO2-udslip.

Hver dansker smider i gennemsnit ca. 67,5 kilo mad ud om året. Det svarer til et CO2-udslip på 150 kg. om året, som ingen har haft gavn af og virker paradoksalt i en verden, hvor folk samtidig sulter.

Nu er det ikke nemt at pakke den overskydende sovs og kartofler ind og sende til Afrika, det er nok blevet uspiseligt, før det når frem, men man kan gøre meget andet for at mindske mad spild både for sin egen og klodens skyld.

Der er ideer at hente bl.a. i bogen: ”Super Mor” af Anne Skyggebjerg, der giver gode råd til at få hverdagen til at hænge bedre sammen. Hun foreslår, at man laver en madplan og planlægger sine indkøb for en uge af gangen. Det giver overblik, at lave en madplan. Det giver også mere tid i en travl hverdag, og man sparer faktisk penge, når man kun handler en til to gange om ugen, fordi man undgår impulskøb. Bogen giver også det tip, at planlægge ugens kost på en måde, så man laver mad til 2 dage af gangen. Enten ved at resterne kan genbruges f.eks. i en tærte dagen efter, så det bliver til en ny ret, eller ved at man straks efter måltidet fryser resten ned, så man har nem mad på en travl dag.

Et andet sted at hente ideer til at undgå madspild er på hjemmesiden: www.stopspildafmad.dk Her findes et hav af gode tips til, hvordan man minimerer sit madspild.

Det kræver lidt kreativ tankegang, at minimere sit madspild , men man kan f.eks. starte med at bruge resterne fra havregrøden til at putte i dejen, når der skal bages brød. Det samme gælder med mælk og yoghurt, der er blevet lidt for gammel. Det er et hit i brødet.
En anden god ret man kan lave af rester fra en dag med kartoffelmos og millionbøf er den engelske ret “Shepards pie” hvor man ligger kartoffelmos nederst i et ildfast fad, millionbøffen oven på og allerøverst kommer man et lag revet ost hen over (hm, ernæringsværdien er måske ikke den bedste) men det smager skønt ;-)

Forhandlere, med noget større ”husholdninger”, kan minimere deres spild ved at forære grøntsager, der endnu ikke er rigtigt dårlige, til sociale væresteder. Som eksempel kan man på Vesterbrogade i København besøge Muhabet, et værested for psykisk syge flygtninge og indvandrere. Hver dag serveres her et gratis måltid for nogle af Danmarks mest udsatte mennesker ved hjælp af de råvarer, Muhabet får fra de omkring liggende butikker, der kommer med deres ”affald” til dem i stedet for at smide det i skraldespanden. Måske kunne socialeværesteder andre steder også være interesseret i noget lignende.

Når nu du har lært, hvordan du undgår at smide 67,5 kg mad ud om året, vil du helt sikkert opnå en besparelse i husholdningsbudgettet. Her er det vigtigt, at besparelsen ikke omdannes til et anden CO2-forurenende projekt. En ide kunne være at købe et fadderskab til et barn i den 3. verden og dermed sikre et barn et liv uden sult og en skolegang, der forbedrer dets chancer i livet. Til glæde for både dig, barnet og klodens fremtid. Tripel gevinst!

3 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Selvforsyning, 11/2-2009 kl. 14.50

  Ja det er uhyrligt så meget der bliver smidt ud. En anden vinkel kunne være at smide det organiske ud i sin kompostspand, eller give det til sine husdyr. På den måde tilføre får man tilført næring til sin have eller dyr.

 2. Susie, 15/2-2009 kl. 23.44

  Ja du har helt ret, jeg er så heldig at bo i en kommune hvor vi de sidste 10+ år har haft affaldssortering, så alle mad rester kommer i den grønne pose, og bliver komposteret.
  Og det føles HELT forkert at skulle smide alt affald sammen i een pose når jeg er på arbejde i en anden kommune.
  Desuden har vi selv en kompostbunke i haven, og det føles godt at kunne smide grøntsagsaffald derned.
  ps. der er forøvrigt skrevet en god bog der hedder kompost, kan p.t. ikke lige huske forfatteren.

 3. marjanne kurth, 5/9-2009 kl. 10.33

  Hvis din støtte og engagment igennem http://www.stopspildafmad.dk
  :-) ))

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: