Have, Høsttid & FerieTips.

Akeleje, havevalmuer, guldvalmuer, morgenfruer, hjulkrone – ja frøene kan høstes nu.
Det har de faktisk kunnet et stykke tid, men først nu er der ro til at skrive om det.

Frø af egen høst er billige. I år har jeg spredt gule og orange havevalumue frø jævnt ud over alle de bare pletter der er i haven. Nogen vil opleve det som ukrudt når de myldrede frem over alt, jeg synes de er utroligt smukke, så jeg er spændt på hvordan det kommer til at se ud til næste år, og hellere det end det rigtige ukrudt.

Guerilla Gardening praktiseres over hele verden, hvor folk ikke trives med ørkenagtige eller blot jævnt kedelige pletter, hvor der let kunne gro en lille plante. Der er en hel bevægelse der sår og dyrker på bare pletter i storbyerne. I New York er der hele grøntsagshaver på steder, hvor der har været byggetomter i årevis.
Du kan læse mere om det i bogen af samme navn.

Vi var på ferie i København, og besøgte Jytte Abildstrøms Økologiske Inspirations hus, det er et fint sted, hvor børn (og voksne) kan lære noget om bærdygtig levevis, solfangere, vand, isolering, multlokummer – og neden under fik vi lov til at se en masse flotte dukker som Riddersalen har brugt til dukketeater.

Når vi gik ind til byen kom vi forbi et sted hvor de forsker i økologi, de havde nogle meget velduftende træer stående udenfor. Almindelig trompethat…nej finder lige posen med frøene, Almindelig trompetkrone, hedder træet med de velduftende blomster.
Det lykkedes at finde en frøkapsel, og tage med hjem.
De havde også Rød blærebælg fra Kaukasus i haven. Ikke helt almindelige planter.

Nu er det jo ikke så godt at tage frø med hjem, når man er ude at rejse. Bjørneklo, hybenrose og hæg er gode eksempler på at det kan gå temmeligt galt når man indfører planter der ikke høre til i vores natur. Så det kan sådan set ikke anbefales, bare lige til en orientering.
Men en lille bonsai indedørs kan vel ikke skade, så jeg vil se om frøene de vil spire.

MakeApot er et lille trædrejet redskab til at lave dine egne urtepotter ud af avispapir, her ved sparer du spagnumpotterne, og da især ærteblomster ikke kan lide at blive rykket i rødderne, er det smart at plante dem i sådan en potte man bare kan sætte direkte i jorden.
Desværre kom den MakeApot som vi bestilte og betalte over nettet aldrig frem.
Men de sælger dem også i Den Økologiske Have i Odder, hvor jeg så endte med at købe en.
Haven er et besøg værd, naturen omkring Odder er “rigtigdansksommersmuk”, og nord for haven er der nogle gode badestrande.

Imorgen går det løs med skole og arbejslivet igen – men det er godt at forlænge ‘sommerferiefornemmelsen’, ved at gøre ferieagtige ting sammen, så stemningen af frihed kan trækkes ud så længe som muligt.

Kærligst SusieQ

10 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. wina fiona, 11/8-2009 kl. 6.17

  Dejligt at læse lidt om gennemtænk havebrug.
  Nu har du jo fået en anden pot-maker, men ellers kan jeg anbefale at finde en gammel pølse-stopper på loppemarked. Den er fuldt ud lige så effektiv,man skal bare selv folde bunden.
  Men jeg har en bekymring i forhold til det store salg af pot-makere der har været i år, for det anbefales at bruge avispapir til at lave potterne af. Og jeg tænker over hvor forenelig de store mangder af avispair med tryksværte er i en økologisk sammenhæng. Jeg har forespurgt miljøministeriet om det vil udgøre en evt. kommende belastning for vort mijlø, og de har svaret mig at de vil undersøge sagen. Indtil da leder jeg efter et alternativ til avispair. Har ikke kunne finde nogen informationer om egnet papir, men tænker syrefrit akvarelpapir på genbrugsbasis kunne være en mulighed.

 2. Susie, 11/8-2009 kl. 10.03

  Hej Wina Fiona

  Det her jeg faktisk også tænkt på.
  Overvejede om ikke det papir man pakker blomster ind i vil være godt at bruge, du ved det der grønne eller lyse papir til buketter og potteplanter der ligger ved enhver købmand?

  Vil rigtigt gerne høre svaret fra Miljøministeriet, så har du ikke lyst til at poste det her, på bloggen, når du engang får en tilbagemelding?

  kærligst Susie

 3. Susie, 11/8-2009 kl. 10.09

  ps. før jeg fik købt en MakeApot såede jeg ærteblomsterne i røret fra wc-rullerne, så kan man også sætte dem direkte i jorden når de er spirede. Men ved helt ærligt heller ikke om wc-rullerør ikke også er fyldt med tungmetaller.

  Susie

 4. Henning, 22/8-2009 kl. 17.31

  Jeg har selv arbejdet på en papirfabrik med pap, papir
  genbrugspapir,Aviser ” også VW ruller og WC papir ”
  Indeholder mange tungmetaller og kemiske stoffer.
  Kaffefiltere og madpapir er beregnet til levnedsmidler
  og burgte der for være rimeligt harmløst til det brug
  Akvarel papir syrefi kan god indeholdeting der gør
  papiret formstabil når det bliver vådt.

  Der finde også noget der hedder filterpapir men og
  det ligner meget kaffefiltere. Rispair er lavet af
  ris og noget af det er spiselig så det går let i opløsning i naturen.

  Nogen gange har jeg tænk på hvorfor nogen bruger
  rent spaunum til tomater… Mon tomaterne er født
  til at gro i spaunum, eller ærter til at gro i potter
  hvilken næring er der mon rispapir som ærter kan
  bruge… Kunne man tænke sig en potte af flettet
  græs ?

 5. Susie, 23/8-2009 kl. 0.33

  Hej Henning

  Tak for din kommentar.
  Vil prøve om et opsprættet kaffefilter kan bruges til min MakeApot. Madpapir duer nok ikke, det går vel ikke så let i opløsning, som almindeligt papir, og det skal jo helst være komposterbart så man bare kan plante potten.
  Ja hvis man er ferm til at flette, kunne man helt sikkert godt bruge græspotter, det tager bare noget længere tid. Men måske et godt forslag til en niche i planteskolernes sortiment.

 6. wina fiona, 24/8-2009 kl. 7.07

  Måske man skulle lave sine potter om sommeren af fx. rabarberblade eller andre store kraftige blade. Så kunne de stå og tørre ind, og være klar til foråret..? Men de vil nok bare visne og smulre væk inden da..
  Min potmaker har samlet støv siden jeg fik den, da jeg har trods ihærdig søgning på nettet, og forespørgsler i Havenyts Forum, ikke har kunne finde et holdbart alternativ til papir.
  Hjemmeflettede potter af græs vil være et æstetisk og moralsk lyspunkt på plantebordet, men nok næppe realistisk medmindre det drejer sig om en mindre produktion. Og det er i så fald vigtigt at bruge græs uden ansats til frø.

 7. Susie, 25/8-2009 kl. 21.19

  Hm ja, de er nok smuldret væk – rabarberbladene.
  Har lige prøvet med et kaffefilter.
  Sprættede det op i den ene side, det kan godt lade sig gøre men potten bliver ikke ret høj i den ene side, så det skal man kunne leve med.

 8. Susie, 25/8-2009 kl. 21.26

  Tobaksblade slog mig lige – men hvor mange af os har dem i haven?

 9. wina fiona, 28/8-2009 kl. 8.07

  Har gået og tænkt…
  Kaffefilter sagde du – nu har jeg sat et eksperiment igen med te-filter. De der papirs-te-filter-poser man kan købe i æsker i supermarkeder.
  Jeg har klippet det over, så det kun er halvt så højt. Fyldt op jord, og har sået lidt dild deri. Posen står fint af sig selv – men hvis den kan bruges som spire-potte, så vil den jo alligevel stå sammen med mange andre i den bakke/beholder man bruger til det. og de vil så støtte hinanden.
  Den er jo ikke stor, sådan en halv te-filter-pose, men faktisk er den ikke meget mindre end de tørve-potter man kan købe til samme formål. Og den må da være ok at plante ud i haven, når den er lavet til fødevarebrug..?
  Jeg vender tilbage med meldinger om hvordan eksperimentet skrider frem.

 10. Hannelore Dörner, 28/9-2009 kl. 12.04

  Hej Susie

  Praktiserer du guerrilla gardening? Kunne godt tænke mig at tale med dig om det.Pønser på at lave et indslag til TV-avisen på DR1 om emnet.

  venligst Hannelore Dörner
  28543036

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: