Energirigtig madlavning ..

.. ti tips plus een …

Jeg fandt dem i en bog, med reference til hjemmesiden Lokalenergi ..

http://www.lokalenergi.dk/Viden_om/Vidste_du/Energirigtig_madlavning.aspx

De ti råd er:

  1. Damp kartoflerne med 2 dl. vand i stedet for at koge .. besparelse: 33%
  2. Hvis gryden er for lille til kogepladen, spildes typisk 25% energi
  3. Hvis du stegetiden i ovnen er over ½ time, så sæt retten i en kold ovn, og sluk for ovnen når tilberedningstiden er gået. Lad så retten stå i ovnen 5-10 minutter, så er den klar. Besparelse: 25%
  4. Tjek køleskabstemperaturen ved at stille et termometer i et glas vand midt i køleskabet natten over. Temperaturen skal være 5 grader.
    2 grader under anbefalet temperatur giver 10 procent ekstra elforbrug.
    Fryserens temperatur skal være –18 grader
  5. Brug brødrister i stedet for ovn til at riste brød. Det sparer 90%
  6. Fyld ovnen op.
    Alt, hvad der skal have samme tilberedningstemperatur, kan sættes i ovnen samtidig.
    Brug varmluft, hvis du har dét, og stil temperaturen på 20 grader mindre end der står i opskriften.
    Besparelsen er ca. 60% for en flittig ovnbruger.
    Retterne tager ikke smag efter hinanden.
  7. Rengør emhættens fedtfilter een gang om måneden.
    Ellers skal emhetten køre på højere trin for samme virkning.
  8. Kog vand i elkedel. Det sparer 50% af strømforbruget.
  9. Brug kort program med lav temperatur i opvaskemaskinen.
    Hvis man vasker ved 50 grader i stedet for 65 grader spares ca. 15% el.
  10. Tø frostvarer op i køleskabet – det giver gratis kulde, 1 kg. frostvarer giver een times kulde .. !!

3 er ret raffineret, synes jeg. Typisk en ting, man ikke tænker over .. hvis man har godt styr på tilberedningstider, kan man udnytte både for- og eftervarmen ..

8 .. jotak, dén har jeg opdaget .. osse en betydelig tidsbesparelse, i sagens natur ..

9 .. Man ku’ jo så osse overveje, at vaske op i hånden .. hvis man er single, f. eks. … har ofte undret mig over, at folk, der bor alene, har stooor opvaskemaskine stående som et selvfølgeligt udstyr i køkkenet …

10 .. dén er næsten for smart .. noget man absolut ikke tænker over …

Så kom jeg til at tænke på et råd nummer elleve …

Lav sammenkogte retter, så du kun bruger een gryde – eet blus ..
Eksempel: Jeg stod forleden med det typiske ‘ene-boer-problem’ – små rester af fem slags grøntsager, der er l-i-g-e ved at være for kedelige ..
Så købte jeg en bakke med lammekød i tern, plus lidt grøntsager.
Et par kartofler.
Tog lidt af lammekødet, skar mine ‘overskydende’ grøntsager, og et par kartofler, i tern, og blandede det hele i een gryde ..
Lækker, fyldig ret .. kan gøres med alt muligt, i sagens natur (så slipper man osse for at smide ud).

Mad-brød og salat efter smag kan bruges som tilbehør .. så er der alligevel ‘mere’ end blot gryderetten …

2 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

  1. janni, 25/9-2009 kl. 12.42

    Jeg mener, vi skal i gang med at bruge høkassen igen. Købe dansk, da CO2-udslip mindre pga transporten kortere.

  2. Henning, 28/9-2009 kl. 18.32

    Jeg kan nu ikke lige dy mig for en kommentar til det ellers ret så gode indlæg. Hvis man vil spare på lyset kan man vælge at gå i seng sammen med hønsene, andre dage kan man vælge foreningsaktiviteter. Meget handler om planlægning. Den dag man skal slagte lam spiser man lammesteg og fanger man en fisk er det det man spiser.
    Selv bruger jeg ofte ting fra de boder de er ved vejen.
    om vinteren holder jeg sommerferie i syden.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: