Kvinder og klima

Var en tur på Økolariet i Vejle idag, hvor der var et julearrangement i samarbejde med Grønt Forum og Butik Salam.
Der var også “Klog og Kaffe” som idag var et oplæg af en kvinde fra Kulu
Hun kom og fortalte om deres udstilling Kvinde, køn og klima.

Det var ikke opmuntrende – måske var det lidt værre, at jeg havde set Blærerøven og Feldthaus’ udsendelse hvor de talte med en gammel kvinde i Afrika, som var så mismodig, og som svarede på spørgsmålet om hvorfor de ikke bare flyttede et andet sted hen; “Der er ikke nogen steder at flytte hen”. Jeg havde billedet af hende på nethinden, mens Kulus oplægsholder fortalte, at manglen på vand nu gør, at kvinder nogle steder er nød til at gå 10 kilometer ekstra for at hente familiens vand, det betød nogle steder en vandretur på 20 kilometer den ene vej og 20 kilometer den anden vej.

Ja hvad betyder det?

Det betyder at døtrene ikke kan komme i skole, for så er de nød til at blive hjemme og holde bålet ved lige, og passe de mindre søskende og lave mad.

Klimaforandringer betyder også at den gamle opsamlede viden om hvornår man sår og høster ikke længere virker, fordi der er tørke og regn på andre tidspunkter end der plejer at være.

Det betyder at kvinder må bruge 80 % af deres tid på at skaffe mad.
Og der bare ikke er nogen tid tilovers til udvikling.

Manglen på mad gør at mændene mange steder drager ind til byerne for at tjene penge, hvilket efterlader kvinderne ubeskyttede i landsbyerne.

Stop klimaforandringerne nu – ja bare vi kan nå det.

Og ikke mindst bare statslederne vil huske den fattige del af verden på deres klimatopmøde. For ændringerne i klimaet rammer hammer hårdt for mennesker der kun lige med nød og næppe overlever i forvejen.

God søndag
fra SusieQ

Skriv den første kommentar

Trackback

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: