Klimakonference

Jeg er så heldig at have været med en tur til Klimakonference i København, sammen med Grønt Forum og vores klimaambassadører fra Vejle.

Første stop var DGI-byen hvor Grønt Forum havde sin stand sammen med Transistion Towns.
Her var alle NGO-erne samlet og der var flere spændende små boder om økologi, energi, landbrug, opbygning af miljønetværk, kvinder og klima, fantastiske samfund som Findhorn haven og meget andet.

I kælderen var jeg heldig at blive sluset ind til en klimadebat hvor jeg hørte Dr. Vandana Shiva fra Indien, en af de helt store miljøforkæmpere derude.

Hun fortalte hvorfor vi skal vende perspektivet om, fra kun at tænke på penge og mad til at tænke; Liv i jorden først.
Den grønne revolution, der er blevet rost til skyerne for at brødføde en masse mennesker, er i virkeligheden ved at slå inderne ihjel nu.
Det helt enøjede fokus på at producere mad – har resulteret i at inderne dyrker i monokulturer som ris og hvede.
Monsanto ”forærer” bønderne gensplejset såsæd, der ikke kan reproducere sig selv. Næste år bliver de derfor nødt til at købe ny såsæd af Monsanto i stedet for som tidligere, at de selv laver den af årets høst.
Bønderne bliver også forgældede af køb af pesticider og kunstgødning, og mange steder er vandet blevet forurenet pga. nedsivningen af disse giftstoffer.

Halvdelen af dem, der sulter i Indien er bønder, der dyrker fødevarer. Selv om de har maden stående lige uden for døren, så er de så forgældede, at de er nødt til at sælge næsten hele høsten.
200.000 indiske bønder har begået selvmord, fordi de ikke kan betale deres gæld.
I en monokultur bliver muldlaget stadig mindre, og kun ved hjælp af kunstgødning kan man give afgrøderne næring til at gro. Samtidig må man bruge sprøjtegifte for at holde skadedyr væk.
Marker hvor muldlaget er intakt er de marker der er i stand til at opsuge vand og opbevare det længst.
Nu hvor Indien har tørke viser det sig, at på de marker, hvor man har dyrket monokulturer har det været for tørt til at så – de bønder der skulle have sået sidst i juni havde endnu ikke fået noget i jorden i september.

Dr. Vandana Shiva har rejst rundt i Indien og besøgt en masse bønder, og de eneste steder, hvor der i dette efterår var tilsået var på de økologiske brug.
Forklaringen ligger i at her drejer det sig først og fremmest om at bevare livet i jorden – og her er muldlaget i stand til at holde på vandet, så de økologiske bønder er ikke nær så hårdt ramt som bønder, der dyrker monokulturer.

Dejligt at få endnu en god forklaring på hvorfor det burde være de økologiske landmænd der får størst statsstøtte og de sprøjtede fødevarer der burde være belagt med størst skat.

Danske landmænd skylder i gennemsnit 27 millioner væk – så det er ikke kun i Indien at landmænd er forgældede. Håber ikke vi kommer til at se det samme billede med selvmord her, som de har set i Indien – LIVET ER STORT – så hellere gå på røven end miste det!

………………………………………………………………………..

Håber I nyder snevejret derude i landet –
jeg så et usædvanligt smukt syn;

Svaner i tågedis
på en isdækket sø
månen stod i Zenit
og solens sidste røde skær
farvede horisonten.

Vi har istapper for et af vores vinduer, det er ikke så godt, for det fortæller om at vi burde isolere noget bedre, men hold fast hvor er de smukke, min niece bad om ikke nok hun måtte få en med hjem :-)
……………………………………………………………

Og så lige et lille klimavenligt tip:
Prøv rodfrugtmos med hvidløg – det smager faktisk godt.
Flest kartofler, så gulerødder og knoldselleri, alt sammen skåret i tern, koges helt møre.
Et par hvidløg presses i og der tilsættes mælk og saltes efter behov.
Tip man kan undlade at tilsætte smør, og så kan dem der godt kan tåle det, selv putte en klat ovenpå mosen, mens dem der har bedst af ikke at få smør slipper for det.

…………………………………………………………………………

Det er hårdt at være enlig forældre – især ved juletid, hvor alle andre bruger styrtende med penge, så I får lige et par ideér til hvor der måske vil åbne sig en dør til en lille håndsrækning til økonomien:
Foreningen til støtte for mødre og børn.
Svendborggade 1, 3. lejl. 44
2100 København Ø
Tlf. 35 38 56 26
Der skal ikke bruges ansøgningsskema, men seneste årsopgørelse og et budget skal vedlægges, samt en beskrivelse af ens situation.

…………………………………………………………………………….

Håber I alle må få en dejlig søndag med kælke- eller skiture og varm kakao ;-)

De bedste hilsner
fra SusieQ

2 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

 1. Carl, 22/12-2009 kl. 0.14

  Det kunne være spændende om der kunne komme en virkelig solid videnskabelig dokumentation omkring dét at monokultur er skadelig.

  Det har været et argument fra en del landbrugssagkyndige lige siden industrialiseringen af landbruget tog fart, og det er også min fornemmelse, at det hænger sådan sammen.
  Men argumentet bliver jordet af andre fagfolk, der henviser til den økonomiske uomgængelighed, økonomi og produktivitet.
  Jeg har blandt andet engang læst, at en landbrugssagkyndig netop fra Indien beskrev økologi som en fiks idé fra den vestlige middelklasse, helt ude af trit med virkeligheden i Indien.

 2. SusieQ, 23/12-2009 kl. 17.12

  Hej Carl

  Ja det har jo også været mit problem, at jeg har været i tvivl om de nu havde ret, når de sagde at økologiske landbrug ikke kunne brødføde jorden.
  Det var så indlysende klart da hun fortalte om muldlaget, og dets evne til at holde på vandet, at det netop er det man skal sørge for at holde intakt.
  Og hun var fra Indien og havde besøgt en masse forskellige landbrug, og kun de økologiske har været i stand til at så i tørken.
  Så måske er det en af de mange løgne der findes, måske ER økologik netop vejen frem.
  Hun advarede meget imod Agra – revolutionen (Den grønne revolution – omplantet til Afrika).
  Hun mente at der ville den netop føre til en endnu større katastrofe end i Indien.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: