Økologien sejrer igen

Jubii så er der atter en undersøgelse der viser at de økologiske varer indeholder mindre eller slet ingen sprøjtegifte.
Denne gang er det appelsiner man har undersøgt, og de 3 økologiske varianter var alle 3 fri for pesticider.
Sidst jeg så en undersøgelse var det ris, der indeholdt et kræftfremkaldende stof, og her var det også en fordel at spise de økologiske, hvis man ville undgå de kræftfremkaldende stoffer.
Heldigvis har forbrugerne taget økologien til sig, så de stadigt køber økologisk på trods af den mentale finanskrise.
Til glæde for både kroppen, dyrelivet, vandmiljøet og vores fremtidige drikkevandsforsyning.

Styrk dine knogler.

Der findes en del tildækkede kvinder og kvinder med mørk hud i Danmark, som lider af D-vitamin mangel, uden selv at være klar over det. Selv om sommeren er det ikke nok for dem at opholde sig i solen, for mens os der har lys hud kan nøjes med en ½ times solskin, for at få dækket vores D-vitamin behov, så skal mennesker med mørk hudfarve være i solen i mindst 6 timer for at opnå samme effekt, og det kan jo være lidt svært.
D-vitamin mangel giver ud over skøre knogler, også tungsind og stivhed i musklerne.
Ældre danskere med lys hud kommer også lettere til at mangle D-vitaminer, fordi der sker noget med hudens optagelse af sollyset med alderen.

Så her er et par opskrifter til at få fyldt D-vitamin depoterne.

Frokost:
1 stykke rugbrød med torskelever, herudover presses rigeligt citronsaft, rives noget frisk ingefær, et drys grønt og til slut frisk kværnet peber.
Vær så god og spis; dine D-vitamin depoter er fyldt op den næste uges tid.

Opskrift på 16 knogle- styrkende – boller*:

2½ del vand
2½ del ymer
25 gr. Gær
1 tsk. honning
1 dl. hvedeklid
2 dl. grahamsmel
1 dl. friskkværnet sesamfrø
1 dl. friskkværnet græskarkerner
1 dl. friskkværnet hørfrø
1 brev á 10 gr. Økologisk tørrede brændenælder
Salt
Tilsæt hvedemel til dejen føles god.

Jeg bruger en elektrisk kaffemølle til at kværne frøene, det fungerer godt.

Dejen hæver 20 minutter.
De 16 boller formes og efterhæver 20 minutter mere, pensles med vand.
Bages v. 175 C i varmluftsovn i ca. 14 minutter.

De lugter lidt af melasse mens man laver dem, men smager godt lune med et stykke ost på.
*opskriften er inspireret af en artikel i Naturli som igen er inspireret af en opskrift fra “Stærke knogler hele livet. Forebyggelse og behandling af knogleskørhed” af Eva Lydeking Olsen.

Nu er det ikke så godt for klodens klima, at vi spiser så meget kød, især ikke oksekød, derfor får I lige en litteraturhenvisning:
Grønne proteiner af Lisbeth Tordendahl
Jeg har desværre ikke læst den endnu, så hvis der er nogen af jer derude, som har lyst til at anmelde den her, vil det jo være fjong!

Og en super opskrift mere jeg har fået af Anne-Lene der driver den biodynamisk/økologiske Café Lotus i Grejs.

Sellerisuppe
:
1 løg
2 dl. Hvidkål
3 dl. Selleri
Vand så det dækker
1 tsk. Bouillon (tilsatte jeg)
Salt og peber
Koges mørt
Noget flødeost tilsættes
Det hele blendes og serveres med enten hvidløgsflutes eller ostebrød.

Mums det er altså en rigtig lækker suppe.

Og nu til noget helt andet!

Jeg er ved at læse en helt fantastisk digtsamling:
Besat af æbler af Shuntaro Tanikawa en berømt japansk digter.

Sort fyrste”*

barnet med den tomme mave
var bedrøvet fordi dets mave var tom
fyrsten med den fyldte mave
var bedrøvet fordi hans mave var fuld

barnet hørte lyden af blæsten
fyrsten hørte musik
begge fik tårer i øjnene
på en og sammen stjerne

*Skrevet til Schwartzer Fürst, maleri af Paul Klee. 1927.

I får lige et digt mere:

Inden sneen falder”*

papir er hvidt
papir er sne
papir er vinter
maleren er solen
der smelter sneen

maleren er forår
der maler grønt
maleren er sommer
der maler blåt
maleren er efterår
der maler rødt
uden nogen mærker det –

maleren står
på sne-horisonten
af nyt papir

*Skrevet til Vor dem Schnee, maleri af Paul Klee. 1929.

Rigtig god søndag :-)
fra SusieQ

3 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

  1. Anne, 24/1-2010 kl. 23.38

    Hmmmm – måske skulle man få tjekket det med D-vitamin, jeg er simpelthen så stiv.

  2. Niels Christensen, 9/2-2010 kl. 16.32

    Mht. til at få stærke knogler, så er et andet godt råd at spise masser af råkost. Ved kogning af f.eks. grøntsager forsvinder mange mineraler (bl.a. calcium og magnesium) ud sammen med kogevandet. Mange vitaminer og planteenzymer, der er vigtige for fordøjelsen, nedbrydes ved opvarmning. Der er derfor mange fordele ved at spise rå grøntsager og frugt.

  3. Susie, 10/2-2010 kl. 13.01

    Tak Niels.
    Ja, jeg glemte faktisk også at skrive at vægtbærende motion er en rigtig vigtig faktor til at bevare sine knogler.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: