Mere fra vores omstillingsinitiativ på Fejø

Omstillingsinitiativerne kommer i første omgang fra borgerne selv. Men i flere engelske byer ved jeg at borgmestre, andre embedsmænd og politikere er blevet interesserede i at gøre hele byer til omstillingsbyer. Jeg kan huske fra de gode gamle dage i begyndelsen af 90´erne, hvor Brundtandrapporten var kommet og den næste store konference blev afholdt i Rio – dengang talte vi meget om at omstilling (det hed det så ikke dengang) gik på tværs af sektorer og inddrog alt. Det var vores livsstil, som vi havde udviklet den i det såkaldte vesten, som vi skulle ændre, fordi det var selve livsstilen, der var så forbrugende og affaldsproducerende.

Det blev en succes i vores lille, lokale Fejø samfund at vise filmen “In Transition”. Vi gjorde det “efter bogen”, således at selve det at se filmen talte til vore hoveder, vi sang en dejlig sang og talte sammen parvis om hvordan vi følelsesmæssigt er påvirket af erkendelsen af nødvendigheden af omstilling og vi lavde en stor fælles post-it brain storm, som vi efterfølgende skrev ud og lagde ud på Fejøs hjemmeside, her. Altså vi arbejdede med både vore hoveder, vore hjerter og i hvert fald ideer til hvad vi kan og vil gøre med vore hænder. Eet af øens unge mennesker stillede op og legede med og underholdt de mindre børn, som var kommet sammen med deres forældre – så det blev et arrangement i 4 generationer, lige sådan som vi siger at vi gerne havde det blomstrende helårssamfund på vore øer,

Flere havde kontaktet os inden visningen, de ville gerne have været med til arrangementet, men var optaget af familiemæssige forpligtelser. Det var jo en helligdag, som vi havde valgt.

To dage efter filmen havde vi Fejøs første permablitz i silende regnvejr, det var en skøn dag. Og så en gang fællesspisning i Fejø Permakultur i ugen efter.

Nu viser vi så filmen igen på mandag den 14. juni. Vi har oprettet et elektronisk forum på Google med mailinglister og grupper og jeg ved ikke hvad – det er så noget man skal lære sig at benytte og vedligeholde.

Jeg ved ikke om det er særlig enkelt. Mit eget liv forenkles mere og mere. Måske på den måde får jeg frigjort energi, så jeg har kræfter til at deltage i handlinger i det fælles rum, jeg ved det ikke. Men jeg ved at det intet nytter at slide sig selv op. Det jeg gør i mit liv må udspringe af en kombineret lyst og indsigt og det må være sådan at jeg også selv oplever at jeg vokser og trives ved det, jeg gør.

Skriv den første kommentar

Trackback

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: