Madspild

Danskere smider for 16 mia kr. mad ud årligt …

http://www.lf.dk/Aktuelt/Nyheder/2010/September/Madspild.aspx

Det er ganske mange penge …

En almindelig dansk husstand med to voksne og to børn kasserer for 10.000 kr. mad …

Det er ret ubegribeligt, for de af os, der er vokset op i en kultur hvor alt helst skulle bruges, og hvor sparet var tjent …
Gamle dages – i øvrigt ret plagsomme – moral med at man skal spise op, stammer nok også fra respekten for maden …

Jeg har selv meget svært ved at smide madvarer ud, og gør det også sjældent ..
Men OK, min samvittighed er ikke helt ren … for det skyldes delvist, at jeg spiser mange frosne grøntsagsblandinger eller halvfærdig-retter, og det er jo ressourcekrævende en anden vej rundt.

Hvorfor dette store madspild?
Det har vel en del med almindelig fortravlethed at gøre …
Man kan fint tilberede en rest fra aftenen før, når man skal lave mad – men så skal man planlægge, så rester og middag passer sammen … og det kræver tid og energi, og passer måske ikke lige med dét man finder i ulvetimen i supermarkedet.
Det er lidt en skam, for en del retter smager faktisk næsten bedre, hvis de lige står og trækker et døgns tid …

Den gode gamle variant med at bruge kartoflerne og kødet som rugbrødspålæg til næste dags frokost, er heller ikke så gangbar mere …
Det passer dårligt, i en moderne madpakke.

En god løsning, er at fryse madresterne ned, og så bruge dem hen ad vejen, f. eks. til pizzafyld, eller stuvninger.

Skulle nogen nu lige føle en snert af dårlig ressourceøkonomisk samvittighed gnave – henholdsvis spare penge på et niveau der svarer til to nye PC’ere om året – så er der en række andre tips hér:

http://www.altomkost.dk/Inspiration/I_koekkenet/genbrug_af_madrester/forside.htm

… men selvfølgelig, det er jo ikke synderlig samfundgavnligt …
Dén mad, vi smider ud, bidrager jo til bruttonationalproduktet …
Men den, vi sparer, gør ikke …

Der er faktisk en flok græsrødder, der prøver at gøre noget ved sagen …

http://www.stopspildafmad.dk/

Men her er lidt inspiration til, hvad en rest rugbrød kan bruges til – hvis den er nogenlunde frisk (god brug af endeskiver!):

RUGBRØDSLAGKAGE

Ingredienser:

6 æg

150 g sukker

200 g revet mørkt rugbrød uden kerner (rimeligt friskt)

2 spsk cacao

1 spsk kartoffelmel

2 tsk bagepulver

evt. 100 g hakkede mandler

Fyld og pynt

1/2 l piskefløde

Solbærsyltetøj

Chokoladedrys

Æggeblommer og sukker piskes til en luftig æggesnaps.
Revet rugbrød, cacao, kartoffelmel og mandler samt bagepulver blandes i.
Æggehviderne piskes stive og vendes i à 3 gange.
Rugbrødsmassen hældes i en smurt springform, ca. 20 cm i diameter og bages ved ca 180°C i 45-60 min.
Afkøles og deles til to bunde.
Pisk fløden og læg bundene sammen med flødeskum og evt. solbærsyltetøj imellem. Kom resten af fløden over og drys/pynt med chokoladestykker

Hvis rugbrødet er lidt mindre frisk og mere tørt (men selvfølgelig ikke muggen) kan bondepige med slør være en glimrende idé (fordi det smuldrede brød skal ristes, så det nærmest bliver rasp)

http://www.madkultur.dk/?article=1175505054

2 kommentarer

Trackback

Kommentar(er)

  1. Stop Spild Af Mad, 11/10-2010 kl. 7.15

    Mange tak for den fine henvisning, Carl :-)

    Stop Spild Af Mad arbejder netop nu på produktion af en reste-kogebog i samarbejde med udvalgte danske top madpersonligheder og forlaget Gyldendal. Bogen vil indeholde opskrifter på lækre retter lavet af gode madrester. Kogebogen udkommer i februar 2011.

  2. Susie, 24/10-2010 kl. 21.22

    Jeg har lige fået rugbrødslagkage på museet i Tønder, den smagte fantastisk.

RSS-feed til dette indlægSkriv din kommentar: